Značaj pravilne ishrane paradajza

0
2424
Agrosaveti-Pravilna ishrana paradjza-Timac Agro - 03

Paradajz je jedna od najrasprostranjenijih povrtarskih kultura, u svetu se gaji na više od 5 miliona hektara a procene govore da će 2018. biti prerađeno više od 37 miliona tona.

Na parcelama zemljoradničke zadruge Zelena zvezda u selu Vinarce kraj Leskovca, održani su tradicionalni dani polja paradjza. Tu je predstavljen, između ostalog, i celokupan asortiman đubriva kompanije Timac Agro. Nekoliko stotina povrtara iz svih krajeva naše zemlje iskoristilo je priliku da razmeni iskustva sa drugim proizvođačima ali i da sazna nešto novo na polju unapređenja sopstvene proizvodnje.

‚‚Kada imamo proizvođače koji lepo rade, koji znaju tehnologiju rada, imamo hibride koji su izuzetno rodni i uz sve to kad dodamo i kvalitetna đubriva onda bi to trebalo da bude dobitna kombinacija‚‚ – objašnjava umreženu saradnju Zoran Nikolić iz kompanije Timac Agro.

Agrosaveti-Pravilna ishrana paradjza-Timac Agro - 01

U plastenicima zadruge Zelena zvezda zasađen je veliki broj hibrida paradjza, od kojih je jedan deo komercijala i zauzima značajan deo površina proizvođača sa ovog područja. Proizvođači ovog kraja mahom se bave i proizvodnjom drugih povrtarskih kultura. Đubriva kompanije Timac Agro našla su svoje mesto u pospešivanju proizvodnje gotovo svake od tih kultura.

PROČITAJTE I...  Povrće iz plastenika u Novom Sadu

‚‚Tokom celog procesa proizvodnje od osnovnih do vodotopivih đubriva, tečnih đubriva, celokupna proizvodnja ide sa Timac Agro đubrivima.‚‚ – ističe Goran Erić iz Bresnog Polja.

‚‚Lepota i kvalitet. To je poenta. Kad imaš ti kvalitet, imaš kupca. Kad imaš kupca koji pet godina za redom dolazi, to je to. Nemam šta više da kazem.‚‚ – kaže Mića Marjanović iz sela Turekovac.

Kompanija Timac Agro, uverili smo se, zaslužila je epitet najkvalitetnijih đubriva na našem tržištu. Od paradajza, krastavaca, preko paprike i drugih povrtarskih kultura, kvalitet plodova, prinosi i zadovoljstvo proizvođača ali i kupaca nije nešto što je preko noći nastalo podvlače i jedni i drugi.

Sve to zahteva i ozbiljnost i posvećenost u radu bez obzira o kojoj je kulturi reč.

‚‚Timakova đubriva koristim od kad se pojavilo na našem tržištu. Na svim kulturama. To je ogromna razlika. Ranije smo koristili čvrsta đubriva, to što je bilo dostupno kod nas na tržištu, ali sa pojavom Timak Agra i njihovih đubriva, drastično se povećao i kvalitet i prinos. ‚‚ – izražava zadovoljstvo Mikica Nikolić iz sela Plačkovac.

PROČITAJTE I...  Oporavite povrće nakon iznenadnog zahlađenja i kiše na prirodan način

Na još jednim danima polja paradajza u Vinarcima, stotinama okupljenih proizvođača nije manjkalo ni saveta ni razmenjenih iskustava, ali ni novih sklopljenih poslova. Sve to u cilju unapređivanja poljoprivredne proizvodnje.

Prethodni tekstPlasman voća u Rusiju
Sledeći tekstMože li se živeti od seoskog turizma?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime