Proizvodnja cveća u Lukinom selu

0
2726
Agrosaveti - Proizvodnja cveća u Lukinom selu 1

Preko ljubavi do proizvodnje cveća

Porodica Bakoš iz Lukinog sela već decenijama se uspešno bavi povrtarskom proizvodnjom. Ali odakle onda proizvodnja cveća? Kako to obično i biva, svi novi članovi kada se priključuju postojećoj tradiciji, znaju da unesu i nešto novo. Kada se udala za svog supruga Ervina, Čila Bakoš kaže ništa nije znala o cvećarstvu ali je bila voljna da pokuša. Dvanaest godina kasnije, svim srcem je zaljubljena u proizvodnju cveća i cele godine uživa u njemu.

Spyrale Adama 1120x1080

Agro saveti - Proizvodnja cveća u Lukinom selu 2

Neretko ljudi misle da je proizvodnja cveća dosta lakša u odnosu na primer na voćarstvo ili povrtarstvo. Čila kaže da je to velika zabluda jer je ova proizvodnja možda i osetljivija od ostalih poljoprivrednih delatnosti, jer svaki cvet iziskuje mnogo pažnje bez obzira na to da li je reč o petunijama, begunijama, muškatlama ili turskom karamfilu koji uzgajaju. Porodica Bakoš radi samo prolećnu sadnju i zatekli smo ih baš u jeku sadnje, sa gotovo tek pristiglim reznicama. Pored Čile tu je još nekoliko žena koje veoma pažljivo presađuju nabujale sadnice cveća u nove podloge i tako će biti još nekoliko puta do konačnog cvetanja, najavljuje naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja cveća u selu Drenovac

Agro saveti - Proizvodnja cveća u Lukinom selu 3

Proizvodnja cveća je briga koja ne prestaje

Zima je veoma teška jer se biljke moraju pomno pratiti i presađivati, uz pritom obezbeđene savršene uslove za rast i razvoj. Ali sve to se najpre isplati, a potom dodatno stigne zadovoljstvo u vidu radosti koja na ovo gazdinstvo stigne u proleće, kada krene i prodaja. A ova porodica najviše voli prodaju od kuće. Najpre ukrase svoje dvorište i to gotovo svaki dan dopunjuju jer prolaznici svraćaju i žele baš to što je izloženo.

LIBRETO 1120x180

Agro saveti - Proizvodnja cveća u Lukinom selu 4

A kupci cveća su danas kaže Čila i muškarci gotovo podjednako kao i dame koje drže do svojih bašta i balkona. I taj trend ulepšavanja eksterijera i enterijera cvećem ne jenjava.
Sve reznice se uvoze iz Slovenije i traže se najkvalitetnije i najizdržljivije biljke. Muškatle na primer skoro nikada ne prežive mraz i jako su osetljive na niske temperature. Ali i kod njih kao i kod svog drugog cveća, moraju se 24 sata uzimati u obzir svi faktori koji utiču na rast i razvoj i to u svakom momentu.

Agro saveti - Proizvodnja cveća u Lukinom selu 5

I ovu ljubav prema proizvodnji cveća Čila bi kaže volela da može svakodnevno da unapređuje, ali jedno su želje a nažalost, drugo su trenutne mogućnosti.
Sa dosadašnjih do 100 hiljada saksija godišnje, porodica Bakoš ove godine proizvela je dvadeset hiljada više saksija cveća. I zadovoljni su i voleli bi i više da proizvode, ali ma koliko isplativa bila proizvodnja cveća, Čila kaže da još mnogo treba za sve ono što bi ona želela da usavrši i unapredi.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja cveća u Bačincima

 

Sledeći tekstSavremena povrtarska proizvodnja u Mužlji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime