Mladi na selu: Umesto karijere u gradu odabrao da gaji duvan i jagode

0
101
Agrosaveti---Proizvodnja-rasada-duvana---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Poslednjih godina sve je više mladih ljudi koji se vraćaju selu i poljoprivredi, jer su uvideli da se u gradovima sve teže dolazi do posla.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Posle završenog ekonomskog fakulteta Filip Karić iz sela Varna u blizini Šapca odlučio je da se vrati na porodično imanje i unapredi proizvodnju duvana koju su započeli još njegovi roditelji. Ovaj mladi poljoprivrednik duvan gaji na hidroponiji tj., na vodi što predstavlja jedan od najsavremenijih vidova proizvodnje.

Iako ekonomista po obrazovanju Filip ima poljoprivredu u „malom prstu“, pa pored duvana na imanju porodice Karić gaje se i jagode po kojima je Pocerina poslednjih godina postala prepoznatljiva.

Magnetic 1120x185px

Od ukusnih i zdravih jagoda Filipova mama pravi i džem koji je stigao čak do Pariza, pa su tako šefovi francuske kuhilje,pozanati svetski gastronomi, rekli da je  džem iz Varne specijalitet koji se retko sreće..

Kao istinsku zaljubljenik u poljoprivredu Filip je savladao i proizvodnju rakije od šljive koja je svojom aromom, bojom i ukusom postigla odličan kvalitet. Naš sagovornik nam otkriva tajnu dobre rakije i kaže da je za proizvodnju rakije potrebno znanje i učenje i da ne može svako time da se bavi. Domaćini u Srbiji  često dodaju šećer u rakiju što nikako ne bi trebalo, rade po savetima svojih predaka I malo ko je spreman da unapeđuje proizvodnju rakije i uči novine.

ExelGrow Adama 1120x180

Filip Karić je pravi primer uzornog poljoprivrednika, koji je mogao svoju karijeru da nastavi u gradu, ali on je odlučio da se vrati na selo i pokazao da od poljoprivrede može lepo da se živi, pod uslovom da se radi na pravi način.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja duvana u Hrtkovcima

On je odlučio da bude svoj gazda i da zavisi isključivo od svog rada, a ključ uspeha, prema rečima našeg sagovorinika, leži u tome da sve što se radi, mora da se voli, i u tom slučaju rezultati neće izostati.

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstĐubrenje povrtarskih kultura na otvorenom i u plastenicima
Sledeći tekstUprava za agrarna plaćanja objavila konačnu rang listu zahteva za IPARD

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime