Plastenička proizvodnja povrća u Boždarevcu

0
1400
Agrosaveti---Plastenicka-proizvodnja-povrca---01

Pre 14 godina započela je plastenička proizvodnja povrća Slađane i Ognjena Petrović iz Boždarevca kod Barajeva. Njihovi prvi plodovi na Vidikovačkoj pijaci, nailazili su na nepoverljive poglede beogradskih domaćica. Kako su nam i sami rekli na početku razgovora, trebali su im meseci kako bi stekli njihovo poverenje. Četrnaest godina kasnije, Petrovići su postali prepoznatljivi po raznovrsnom kvalitetnom povrću i povoljnim cenama. Imaju svoje stalne mušterije, a prošle godine su se svrstali i u red najuspešnijih povrtara u tom kraju.

Spyrale Adama 1120x1080

Kvalitetom stekli poverenje kupaca

Po završetku Matematičke gimnazije, Ognjen je upisao Mašinski fakultet. Međutim, indeks mu je ostao prazan. Pre svega, zbog obaveza koje je imao u privatnoj seoskoj trgovinskoj radnji. Od nje su, kako ističe, solidno živeli, do dolaska velikih trgovinskih lanaca početkom dvehiljaditih godina. Zbog oštre konkurencije, bili su prinuđeni da stave katanac na prodavnicu. Ali su im se, ubrzo, otvorila vrata za započinjanje plasteničke povrtarske proizvodnje. O njoj su, do tada slušali samo od svojih poznanika i prijatelja. Proizvodnju su započeli u dva manja, improvizovana, kako nam priča Ognjen, „hobi plastenika“. Danas je sve organizovano u dodatna tri velika.

PROČITAJTE I...  Gajite ove 4 biljke i imaćete ZELENIŠ TOKOM CELE GODINE

Saveti stručnjaka za uspešan start

Umesto literature sa Mašinskog fakulteta, Ognjen je svakodnevno prelistavao stručnu literaturu o pravilnom uzgoju povrća. Bio je i u stalnom kontaktu sa savetodavcem Milošem Nikoletićem iz Poljoprivredne stručne službe u Mladenovcu, čiji su im saveti, kako ističu, bili dragoceni za uspešan start. Dok su savladavali prepreku po prepreku, maštali su o tome da se na porodičnom zemljištu, jednog dana zabele plastenici sa zdravim povrćem.

Agrosaveti---Plastenicka-proizvodnja-povrca---02Pomoć treba da ode u prave ruke

U ostvarenju tog sna, pomogla su im i podsticajna sredstva grada Beograda za mlade poljoprivrednike. Zahvaljujući njima su do sada podigli tri plastenika. Slađana kaže da su neizmerno zahvalni na toj pomoći. Ipak ističe i izvesne nedostatke takvih programa. Kako navodi ova mlada povrtarka, javna je tajna među ozbiljnim proizvođačima da su podsticajna sredstva za podizanje plastenika, neretko završavala u rukama onih kojima povrtarstvo nije primarno zanimanje.

Plastenici uposleni svih 365 dana u godini

Od samog početka eksperimentisali su Slađana i Ognjen sa nekoliko vrsta povrća. Krastavcima, rotkvicama, zelenom salatom, paradajzom i karfiolom. Plastenici su im tokom cele godine uposleni, kako bi zadovoljili potrebe svojih kupaca svih 365 dana u godini. Ognjen kaže da za njegove krastavce kornišone tzv. salatare postoji stalna potražnja. Oprobali su se sa nekoliko sorti, među kojima sa „Profijem“ i “Dirigentom“. Najbolje su im se pokazali holandski hibridi „Kibria“. Njega će posejati i za predstojeću prolećnu sezonu. Visoka otpornost pomenutog hibrida na plamenjaču i razne štetočine, ali i zadovoljavajući prinosi od oko 8 kilograma po struku, bili su, kako napominje naš sagovornik, presudni prilikom njenog odabira.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti---Plastenicka-proizvodnja-povrca---03Visoki prinosi ali niska otkupna cena

Samo uz primenu svih mera mogu se ostvariti i visoki prinosi, napominje Petrović. Dodaje i da im je 2018-ta godina, u tom pogledu, bila izuzetno naklonjena. Prinosima su zadovoljni ali bi otkupna cena trebala da bude veća i stabilnija. Tamošnji povrtari, su, kako su nam se požalili Petrovići, ogorčeni zbog nelojalne konkurencije iz okolnih zemalja. Ni primetan pad životnog standarda građana, im ne ide na ruku.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja povrća i tov svinja: Svaštarenje neophodno za opstanak

Brza zarada u plastenicima je zabluda za početnike

Ognjen kaže da je plastenička proizvodnja povrća u njihovom kraju doživela ekspanziju. Ali i da se proizvođači maksimalno ispomažu i da ne doživljavaju jedni druge konkurencijom. Početnike u proizvodnji dobronamerno savetuje da se ne zanose pojedinim naslovima na internetu o brzoj i lakoj zaradi u plasteničkoj proizvodnji povrća. Ona niti je brza a naročito nije laka. Zahteva od vas mnogo truda, rada i odricanja. Ne pamte Petrovići kada su mogli negde da otputuju na zasluženi godišnji odmor.

Povrtarstvo – isplativost na duge staze

Srećna je okolnost što u vreme berbe nemaju problema sa angažovanjem radne snage, kaže Slađana. Ističe i da im je u svakodnevnim poslovima od ogromne pomoći njihova meštanka Maja. Ona je i tokom našeg snimanja vredno pripremala rasade salate za sledeću sezonu. Na naše pitanje da li se pokajala što se upustila u ovu neizvesnu poslovnu avanturu, bez premišljanja potvrdno odgovara. Uz osmeh dodaje na kraju, da bi tada imala samo više vere i bila bi još snažnija podrška svom suprugu Ognjenu za realizaciju njegovih brojnih kreativnih ideja.

PROČITAJTE I...  Efikasna zaštita KROMPIRA od PLAMENJAČE

Prethodni tekstProizvodnja kozjeg sira u selu Glušci
Sledeći tekstFarma krava i uzgoj ovaca u Savinom Selu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime