Proizvodnja kozjeg sira u selu Glušci

0
3430
Agrosaveti---Proizvodnja-kozjeg-sira---01

Proizvodnja sira – izbor i ljubav

Mleko francuskih alpskih koza a receptura mačvanskog domaćina – jedinstvena su kombinacija za razne varijetete delikatesnih kozjih sireva. Momčilo Moma Budimirović iz sela Glušci, koji ima 74 godine, 50 koza i 18 godina staža u poljoprivredi, dokazao je da sireve sa plesnima umeju da naprave i ovdašnji proizvođači. Nakon što je otišao u penziju, dugogodišnji profesor Više poljoprivredne škole u Šapcu, vratio se u zavičaj i amaterski počeo da se bavi kozarstvom. Danas može da se pohvali sa 7 različitih vrsta vrhunskih sireva, koji su oduševili čak i francuske degustatore.

Spyrale Adama 1120x1080

U mladosti profesor – u penziji učenik

Momčilo nas u tajne svoje proizvodnje kozjih sireva uvodi uz humorističan ton. Kaže da je prvobitno imao nameru da se, u penzionerskim danima, bavi ovčarstvom. Ali su mu se žute, rasne koze učinile umiljatijim i atraktivnijim od ovaca. To mu je i bio osnovni motiv za zasnivanjem prvog stada na njegovom gazdinstvu. Momčilo je dokaz da se bez imalo zemlje, ali uz puno ljubavi i energije, čak i u poznijim godinama, možete baviti poljoprivredom. A i da vam to bude i isplativ posao. Dvehiljadite godine, priča nam o svojim počecima, najpre je počeo da se bavi uzgojem ovaca. Vrlo brzo su mu lukave koze njegovih poznanika iz Vojvodine, osvojile srce i druženje sa njima traje do današnjih dana.

PROČITAJTE I...  Farma koza u Suseku

Agrosaveti---Proizvodnja-kozjeg-sira---03Unikatni domaći sirevi za gurmane sa istančanim ukusom

S obzirom na to da je u to vreme bilo više domaćih proizvođača sira od kozjeg mleka, Budimirović je tržištu želeo da ponudi nešto nesvakidašnje. I pošlo mu je to za rukom. Proizveo je unikatne pikantne polutvrde sireve sa plemenitim plesnima i čubrom u hrastovoj kori, sa aktivnim ugljem i tartufima. Ovi sirevi su osvajali brojne sajamske nagrade ali i najprobirljivije gurmane sa istančanim ukusom. Naizgled slatkiš preliven čokoladom, ustvari je sir, proizveden tokom petogodišnjeg eksperimenta. Tvorac ovog popularnog sira ne otkriva nam sve detalje u potpunosti. Mleko alpskih koza, usitnjena hrastova kora, lekovita biljka čubar, čista kultura i morska so. Nabraja nam samo osnovne sastojke svog mlečnog izuma, za koji je potrebno izdvojiti 18 litara mleka da bi se napravio jedan kilogram.

Kozji sir „Mačvanac“oduševio Francuze i Ruse

Momčilo navodi da u svojoj manufakturi, dnevno uspe da proizvede oko 15 kilograma sira, u sezoni pune muže. Ima sličnih sireva na Korzici, ali poput onih koji nastaju u njegovim komorama, nema nigde drugde na svetu – ponosno dodaje on. Obišao je njegov “Mačvanac“, kako je nazvao svoj brend, razne svetske metropole, od Amerike, preko Francuske do Rusije. Kada je reč o domaćem tržištu, njihovi sirevi, trenutno se služe u elitnim restoranima. Mogu se kupiti i lično od domaćina ili na specijalizovanim sajmovima. Budimirović zadovoljno dodaje da njegovi kupci ne pitaju za cenu jer znaju da plaćaju kvalitet. Nikada mu se mušterije nisu požalile na cenu od 1.800 do 2.000 dinara za kilogram.

PROČITAJTE I...  Farma koza Murciano Granadina

Agrosaveti---Proizvodnja-kozjeg-sira---02Možete im nuditi i dukate, mladi neće da rade na selu

U istraživanju brojnih kombinacija i eksperimentisanju, proteklih godina pomogla su mu i njegova deca. Ćerka ekonomistkinja i sin stomatolog. Oni su tehnologiju proizvodnje podigli na savremeniji nivo. Iskoristio je Budimirović i savete vrsnih tehnologa ali i savetodavaca Poljoprivredne stručne službe u Šapcu. Sa njima ima dobru saradnju svih ovih godina i primenio je sve njihove preporuke. U svakodnevnim poslovima oko ishrane i muže koza pomaže mu komšinica i najbliža saradnica Milena. Milenu često možete videti i na etno i drugim sajmovima za štandom gazdinstva Budimirović. Ali mu nedostaje kvalitetna, mlađa radna snaga. Kako razočarano ali i sa čuđenjem dodaje, možete im nuditi i dukate, mladi u njihovom selu jednostavno nisu motivisani da rade.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Uskoro nove intrigantne kombinacije ukusa i mirisa

Zbog manjka radnika, morali su da pređu sa stajske ručne na automatizovanu mužu koza. Kaže da svih ovih godina nije imao problema ni sa održavanjem zdravlja svojih životinja s obzirom da su visoko otporne. Kada je oprema u pitanju, Momčilo ima sve. Za hlađenje mleka, podsirivanje, pasterizaciju, kalupljenje sira a ono čemu teže, kako navodi naš sagovornik, jeste da mleko što manje bude pod uticajem vazduha. Momčilo Budimirović, glavna i nezamenjiva karika gazdinstva, koji i danas nosi najveći teret proizvodnje, kaže da im je u planu da udvostruče svoje stado. Ali i da svojoj klijenteli istančanog ukusa, ponude neke inovativne i intrigantne kombinacije aroma. Želja mu je da svom selu ostavi u amanet domaći proizvod, kojim će se dičiti generacije koje dolaze. Baš kao što je i on ponosan na 36 generacija đaka, koje je kao profesor u šabačkoj Višoj poljoprivrednoj školi, odnegovao i izveo na put.

PROČITAJTE I...  Da li se isplati uzgoj KOZA i proizvodnja SIREVA?

Prethodni tekstProizvodnja šljive u knjaževačkoj opštini
Sledeći tekstPlastenička proizvodnja povrća u Boždarevcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime