Ginisovac iz Kikinde uspeo da proizvede ludaje trometrašice

0
266

Bundeva, tikva, dulek, dudanja, misirača, ludaja – samo su neki od naziva za narandžasto, slatkasto povrće, koje je jedan od najprepoznatljivijih brendova Kikinde, i u čiju čast se već 37- am godina, početkom jeseni, organizuje svetkovina „Dani ludaje“. Ta manifestacija je događaj koji je upisan crvenim slovom u kalendaru desetine hiljada turista, koji se dive umešnosti banatskih povrtara da odneguju gigantske tikve. Našem domaćinu, 45-ogodišnjem Goranu Laziću, pošlo je za rukom da se upiše i u Ginisovu knjigu rekorda, postavivši ozbiljan zadatak drugim proizvođačima.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Oborio svetski rekord u najdužim tikvama

Ovaj Banaćanin sa nedugim poljoprivrednim stažom, uspeo je u Mozirju da obori kanadski rekord iz 2015- te godine, a sve svoje znanje i energiju, uložiće kako bi se približio rekordu koji drže Italijani, koji su proizveli bundevu teškašicu od tone i 200 kilograma. Goran Lazić je u Kikindi, inače, poznat kao vrstan građevinac, ali se potvrdio i kao umešan povrtar, te mu je trijumf u Sloveniji, pre tri godine, sa tikvom dugom 395,4 centimetara, bio „vetar u leđa“, da se dokaže i na domaćem terenu.

Bez pobedničkog postolja za Lazića na ovogodišnjim „Danima ludaje“

Da biste bili najbolji, ili makar među prvih troje, potrebno je „da ostavite srce na terenu“, uz osmeh nam priča Goran, dok nam pokazuje svoje ovogodišnje adute iz bašte – džinovsku ludaju i dve gorostasne tikve, koje su za 6 meseci, dosegle dužine od tri i nešto metara. Naš domaćin kaže da su uzgajane sa puno ljubavi da bi bile šampionke i da bi oborile kikindski rekord na „Danima ludaje“. Ali to se nije desilo, sa ogorčenjem u glasu, nam se požalio ovaj, kako za sebe kaže “doktor za dugačke tikve“.

Adama Sultan 1120x180

Ovaj Ginisovac nam se požalio da je, prema njegovom mišljenju, bilo nepravilnosti prilikom merenja ludaja, koje nije bilo transparentno, pred očima javnosti, i da su ga organizatori tendenciozno lišili pobedničkog postolja. Dužina tikve, koju imate prilike da vidite, a koju je odnegovao ovaj Kikinđanin, je tri metra i 56 centimetara, za metar i nešto je, prema Goranovim tvrdnjama, duža od pobedničke, koja je iznosila 259 centimetra, ali nije ni uzeta u razmatranje na ovogodišnjem takmičenju, jer, kako su mu objasnile sudije i organizatori, nije predata u predviđenom roku.

PROČITAJTE I...  Hiroviti paradajz: Plodovi zeleni i nikako da sazre, gde grešim?

Druga Lazićeva tikva, koja je nešto kraća, je diskvalifikovana, zbog, kako mu je objašnjeno, truleži pri vrhu ploda. Na Goranove pritužbe organizatorima, nekoliko dana nakon takmičenja, nadležni su se oglušili i nailazio je na zatvorena vrata. Ali to ga, kako nam je rekao, neće pokolebati ni demotivisati, da nastavi da niže vrhunske rezultate u proizvodnji.

galenika pylon 1120x85

Kako proizvesti šampionsku bundevu

Hoće li Goran, koji je poznat po takmičarskom duhu, javno obećanje dato u našoj emisiji ispuniti, proverićemo dogodine, a ovom prilikom smo ga pitali šta je sve potrebno da se uradi, kako bi se proizvela šampionska ludaja. Kako nam je rekao, proizvodnja je poput jednog mehanizma, u kojem svi parametri moraju da budu zadovoljeni da bi on i funkcionisao.

Osim semena, jednako je važan i kvalitet zemljišta, njegovo đubrenje i navodnjavanje, ali i svakodnevno prisustvo na njivi i briga o plodovima. Oslanjajući se delimično i na postojeću stručnu literaturu, Goran je uspeo da pronikne u „tajni svet bundeva“, podesivši sve neophodne parametre na optimalne vrednosti. Kiselost zemljišta je jedna od prvih stavki koje moraju da budu adekvatne da bi uzgoj bundeva bio uspešan, kaže Lazić. Optimalan ph zemljišta za bundeve je od 6,5 do 7, bitan je i EC vode koji, kada se pomeša sa đubrivom, ne bi trebalo da pređe vrednost 0,8. Ukoliko je ona viša od 1,5 nije odgovarajuća, jer je previše kisela.

PROČITAJTE I...  Folijarna prihrana povrća: Sve što vas zanima o đubrenju preko lista

Međutim, kada naiđu tropska leta, poput ovogodišnjeg, sve znanje i trud nisu dovoljni da biste odnegovali tikve rekorderke, priča nam Goran. Uprkos hemijskoj zaštiti protiv gljivičnih oboljenja i mikroraspršivačima za hlađenje listova i plodova, nije uspeo da se izbori sa mnogim bolestima i pretnjama, a i vremenski rokovi za održavanje manifestacije su pomereni na septembar, a ludaje su se, kako kaže, odvajkada brale u oktobru, te nisu uspele da se razviju u punom obimu.

„Lista čekanja“ za Lazićevu kajsijevaču

Ludaja traži ljubav, negu i pažnju – dodaje Lazić i obećava da će učiniti sve kako bi u godinama koje slede, oborio postojeće rekorde, i time se upisao u registar Svetske asocijacije proizvođača bundeva. Za to će mu biti potrebni i donatori, jer je poznato da se uzgojem bundeva rekorderki u svetu bave najimućniji ljudi, te ovom prilikom poziva zainteresovane kompanije da stanu iza njegovog imena i sponzorišu ga.

Dodajmo na kraju i to da je Goran veliki ljubitelj prirode, i osim bundeva, u svom dvorištu gaji i dekorativnu bananu, bavi se i rasadničarskom proizvodnjom paradajza, gaji ljute papričice, a može da se pohvali i kvalitetnom rakijom od kajsija, za koju u Kikindi postoji „lista čekanja“, dok plodovi nisu još ni ubrani.

PROČITAJTE I...  Da li paradajz treba orošavati vodom po lišću?

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornik: Goran Lazić, uzgajivač bundeva iz Kikinde

Prethodni tekstRebalansom budžeta obezbeđeno još novca za kupovinu seoskih kuća
Sledeći tekstProizvodnja supstrata je lakša nego što se misli

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime