Proizvodnja povrća u selu Mala Vranjska

0
1650
Agrosaveti---proizvodna-povrca---Mala-Vranjska---02

Proizvodnja povrća porodice Mišković iz sela Mala Vranjska kod Šapca, počela je pre oko 20 godina, te je iza njih jedan ozbiljan staž. Naš domaćin, Mirko kaže da danas imaju oko pola hektara pod folijom i plus 3 hektara proizvodnje na otvorenom. To je svake godine jedan ozbiljan poduhvat za čitavu porodicu. Pre svega za jednu ovako veliku površinu, veoma je važno skovati smisen plan i strukturu setve, kaže naš domaćin.

Adama Maganic 1120x180

“Dok smo bili mladi i puni elana, išli smo po osećaju, pa smo probali sve i svašta. Ali došlo je vreme kada eksperimentisanje ne dolazi u obzir. Zato danas imamo 80% proizvodnje ugovoreno.” – kaže Mišković.

Porodicu Mišković smo obišli na samom kraju branja paprike u plastenicima. Ona se ne radi masovno, te ima stabilnu cenu, kaže Mirko, a daleko ju je lakše raditi nego paradajz. Miškovići je rade i na otvorenom, a ove sezone su imali zaista težak start, priseća se Mirko. Za sada paprika izgleda dobro, iako će rod biti znatno umanjen.

Paradajz 1120x180

Agrosaveti---proizvodna-povrca---Mala-Vranjska---03

“Ove godine sadnju paprike smo završili 20. juna, a obično je oko 15.8. krećemo brati. To ove godine nije slučaj, jer smo je tako kasno zasadili. Pa opet to je ispalo dobro, jer su paprike koje su presađene u optimalnom roku stradale od onih kiša. Bakterioza je bilo baš puno ove sezone. Prinos će biti umanjen za oko 30%.” – kaže naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Paprika podbacila ove godine

“NIJE PARADAJZ SKUP, VEĆ SU PLATE MALE”

Proizvodnju paradajza su Miškovići sveli na minimum, jer kako kaže Mirko, reč je o veoma teškoj proizvodnji koju često poremeti uvoz. Ove godine smo slušali priče o skupom paradajzu, što nikako nije slika koja odražava ovogodišnju sezonu, smatra naš sagovornik.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Tu cenu je iskoristilo 5% proizvođača. Naš rani paradajz je do 15. jula gotov. Ali od 15. jula do sredine avgusta, godinama unazad, paradjz je bio džabe. A ta jaka cena se desila zato što paradajza nije bilo ni u okruženju. Treba da se zapitamo ne zašto je paradajz skup, već zašto su nam plate male, pa nam je paradajz skup.” – ističe naš sagovornik.

Ono što dominira i što će verovatno dominirati i u narednim godinama kada je proizvodnja povrća na otvorenom u pitanju, jesu dve vrste celera i praziluk, ističe Mirko. Te proizvodnje su ugovorene, pa problema sa plasmanom nema, priča nam naš domaćin.

Krompir 1120x180

Agrosaveti---proizvodna-povrca---Mala-Vranjska---01

Kao što smo rekli na početku ove priče, 80% Mirkove proizvodnje je ugovoren za jednog velikog kupca koji diktira pravila igre, te se veoma vodi računa o zaštiti i mnogim drugim detaljima. Nije jednostavno, kaže naš domaćin, ali imati ugovorenu proizvodnju i ne razmišljati o plasmanu je u svemu ovome, ipak, najvažnije.

PROČITAJTE I...  Teška godina za proizvodnju LUKA i PAPRIKE u Gospođincima

“Kada smo ugovarali proizvodnju praziluka pre tri godine, šest meseci je trajalo ugovaranje. Radili su analizu zemlje, vode, a prva analiza ploda koja je rađena ovde, morala je da se uradi i preko, jer nisu imali poverenja u naše laboratorije. Parametri ostataka pesticida u Srbiji i u EU nisu isti, kod nas je dozvoljeno više. E a mi smo na nivou parametara EU.” – ističe Mišković.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Kako nam je rekao naš domaćin, njegovi planovi su da nastavi ovim tempom, da uvek ispoštuje svog kupca i njegove zahteve, kako bi održao proizvodnju na ovom nivou.

Prethodni tekstSavet za pravilnu berbu voća
Sledeći tekstSirak metlaš

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime