Proizvodnja ZAČINSKE paprike na TRADICIONALAN način

0
62

Hleba, masti i paprike, mnoge starije generacije sećaju se toga i na toj hrani su odrasli. Još ako je paprika ručno mlevena da zamiriše celo dvorište….Naša ekipa je tako dočekana u domaćinstvu Jovanov. Na žalost, miris i ukus vam ne možemo dočarati, ali možemo kako se u ovom domaćinstvu pravi nadaleko čuvena Timina začinska paprika.

Agil 1120x180

Timina slatka mlevena paprika je čuvena i van naših granica. Ono što njegovu  proizvodnju zasigurno odvaja od drugih jeste što se sve radi ručno. Tima Jovanov je prisutan u svakom segmentu proizvodnje, te i sam potvrđuje da na ovaj način rade samo oni istinski zzaljubljenici u ovo povrće. Nekada se u ovom domaćinstvu paprika gajila i na 6 jutara, danas koliko snaga i godine dozvoljavaju.

Ručno nizanje paprike traje mesec dana

I tako paprika po paprika, svaka rukom i okom proverena, ide na iglu, pa na štrik, čekajući narednu fazu. Proces ručnog nizanja traje oko mesec dana. U poslu ne retko učestvuje i komšinica Ilonka Gomboš, koja se odrekla prela i gledanja serija kako bi pomogla svojim komšijama. Krojačica po struci, kaže da sa svojih blizu 80 godina, radi kao singerica.

BioPlug 728x90px

Paprika sa njive odstoji nekoliko dana na suvom kako bi svenuo koren, a sa nizanjem se počinje oko četvrog dana. Kada je nanizana u snopove sledi pranje pa sušenje na prirodnoj ventilaciji pod strehom oko mesec dana. Nakon toga odlazi u sušaru na oko 35 stepeni i suši se nedeljama kao nekada. Finalni proizvod nema konkurenciju jer je gazda Tima prisutan u svakom koraku proizvodnje

PROČITAJTE I...  Martonoške začinske paprike sve manje

Nekada je svako dvorište u Kneževcu bilo okićeno paprikama, danas se samo Tima bavi ovom tradicionalnom metodom. Gotovog proizvoda dobije oko 100 kilograma i kako kaže desilo se da se sve proda unapred, jer se za dobar kvalitet daleko čuje.

Orius 1120x1080

Podsetimo, mlevena paprika korišćena je kao lek kod Indijanaca pre više od 9.000 godina. Najveća njena blagodet je kapsaicin, materija koja se u njoj nalazi, Ona je prirodni lek za mnoge infekcije, jer ima protivupalna, protivgljivična i antiiritirajuća svojstva. Zbog svega ovoga, mnogi je nazivaju začinom nad začinima.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Tima Jovanov- povrtar iz Novog Kneževca  

Prethodni tekstAktuelna zaštita borovnice
Sledeći tekstMinistarstvo poljoprivrede poziva farmere na dijalog, ovo je njihov odgovor

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime