Zelena salata u plastenicima u selu Jelenča

0
961
Agrosaveti---zelena-salata---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Sa željom da nekako sama sebe zaposli, Snežana Anđelić iz Šapca je prošle godine rešila da se upusti u plasteničku proizvodnju povrća. Zelena salata i spanać su bili prvi, a prošle godine je nakon toga sadila paradajz i kornišone. Stidljivim, ali hrabrim koracima, uspela je da proizvede kvalitet koji je brzo pronašao i kupce. Mi smo je obišli kada je zelena salata bila pred kraj seče. Ove godine je veoma zadovoljna njome, međutim, cena bi mogla biti i bolja.

Spyrale Adama 1120x1080

“Ja sam nju posejala u septembru, rasadila u novembru, tako da praktično šest meseci vi oko nje imate posla. Nije to možda fizički posao, ali je obaveza. A sve to i košta, tako da bi bilo lepo da je cena malo bolja. Prošle godine je bila bolja.” – kaže Snežana.

Dakle, ciklus Snežanine proizvodnje izgleda ovako: zelena slata, paradajz, zatim kornišoni i toga će se držati i ove sezone. Ono čemu posvećuje veliku pažnju, jeste kvalitet zemljišta, dodaje naša sagovornica.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti---zelena-salata---01

“Tri kulture prođu kroz plastenike, tako da se zemlja iscrpi. Zato uvek radimo analizu zemlje, pre novog ciklusa. Radimo prihranu prema rezultatima tih analiza, a dodavali smo i zeomin koji utiče na strukturu zemlje. Dodavali smo i kompost, tako da su rezultati uvek dobri.” – ističe Snežana.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u Sovljaku

PROŠLA GODINA BILA DOBRA I ZA PARADAJZ I ZA KORNIŠONE

Prošla godina je bila veoma dobra što se paradajza tiče, ističe Snežana. A kada govorimo o kornišonima, dugo se opirala toj proizvodnji, međutim, prošle godine je prelomila uz nagovor prijatelja, što se pokazalo kao dobar potez.

“Ja sam uvek smatrala da se kornišoni puno prskaju i to me je odbijalo. Međutim, uz nagovor prijatelja, radila sam, imali smo ugovoren otkup i veoma sam zadovoljna kako je sve to izgledalo. A zadovoljni su bili i ljudi iz te firme koja je otkupljivala, te ne vidim razlog zašto ne bih radila i ove godine.” – kaže naša sagovornica.

Agrosaveti---zelena-salata---03

Ono što je takođe zanimljivo, jeste to što se ona takoreći samozaposlila, što je veoma važno kada ričamo o ženama iz ruralnih sredina. Naša domaćica je vedrog duha, kako kaže “žena od akcije”, te joj ova proizvodnja veoma odgovara, a samim tim svakako doprinosi kućnom budžetu, ističe Snežana.

“Ja sam sama sebi našla posao. Neću se ja od ovog obogatiti, ali sam doprinela kućnom budžetu, bar uvek imamo za letovanje.” – kroz smeh kaže Snežana.

PROČITAJTE I...  Inovativni plastenik za đake poljoprivrednih škola

Snežana trenutno ima tri plastenika, a u planu je podizanje još četiri i to već ove godine, dodaje Snežana. A oprobaće se i u proizvodnji praziluka na otvorenom, čiji rasad uveliko sprema.

Prethodni tekstGovedarstvo u Lozoviku
Sledeći tekstKombajn Axial-Flow

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime