Zelena salata u plastenicima u selu Jelenča

0
362
Agrosaveti---zelena-salata---02

Sa željom da nekako sama sebe zaposli, Snežana Anđelić iz Šapca je prošle godine rešila da se upusti u plasteničku proizvodnju povrća. Zelena salata i spanać su bili prvi, a prošle godine je nakon toga sadila paradajz i kornišone. Stidljivim, ali hrabrim koracima, uspela je da proizvede kvalitet koji je brzo pronašao i kupce. Mi smo je obišli kada je zelena salata bila pred kraj seče. Ove godine je veoma zadovoljna njome, međutim, cena bi mogla biti i bolja.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Ja sam nju posejala u septembru, rasadila u novembru, tako da praktično šest meseci vi oko nje imate posla. Nije to možda fizički posao, ali je obaveza. A sve to i košta, tako da bi bilo lepo da je cena malo bolja. Prošle godine je bila bolja.” – kaže Snežana.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Dakle, ciklus Snežanine proizvodnje izgleda ovako: zelena slata, paradajz, zatim kornišoni i toga će se držati i ove sezone. Ono čemu posvećuje veliku pažnju, jeste kvalitet zemljišta, dodaje naša sagovornica.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---zelena-salata---01

“Tri kulture prođu kroz plastenike, tako da se zemlja iscrpi. Zato uvek radimo analizu zemlje, pre novog ciklusa. Radimo prihranu prema rezultatima tih analiza, a dodavali smo i zeomin koji utiče na strukturu zemlje. Dodavali smo i kompost, tako da su rezultati uvek dobri.” – ističe Snežana.

Banner_728x90

PROŠLA GODINA BILA DOBRA I ZA PARADAJZ I ZA KORNIŠONE

Prošla godina je bila veoma dobra što se paradajza tiče, ističe Snežana. A kada govorimo o kornišonima, dugo se opirala toj proizvodnji, međutim, prošle godine je prelomila uz nagovor prijatelja, što se pokazalo kao dobar potez.

Biofor baner 728x90

“Ja sam uvek smatrala da se kornišoni puno prskaju i to me je odbijalo. Međutim, uz nagovor prijatelja, radila sam, imali smo ugovoren otkup i veoma sam zadovoljna kako je sve to izgledalo. A zadovoljni su bili i ljudi iz te firme koja je otkupljivala, te ne vidim razlog zašto ne bih radila i ove godine.” – kaže naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u selu Sovljak

Agrosaveti---zelena-salata---03

Ono što je takođe zanimljivo, jeste to što se ona takoreći samozaposlila, što je veoma važno kada ričamo o ženama iz ruralnih sredina. Naša domaćica je vedrog duha, kako kaže “žena od akcije”, te joj ova proizvodnja veoma odgovara, a samim tim svakako doprinosi kućnom budžetu, ističe Snežana.

“Ja sam sama sebi našla posao. Neću se ja od ovog obogatiti, ali sam doprinela kućnom budžetu, bar uvek imamo za letovanje.” – kroz smeh kaže Snežana.

Snežana trenutno ima tri plastenika, a u planu je podizanje još četiri i to već ove godine, dodaje Snežana. A oprobaće se i u proizvodnji praziluka na otvorenom, čiji rasad uveliko sprema.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime