Kako se pravi domaća kobasica (recept)

0
20359
kobasica rakija
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Domaća kobasica se lako pravi, ali je samo za strpljive, jer je dug proces dimljenja i sušenja. Domaća kobasica predstavlja pravi delikates i pikantni specijalitet poznat na celom Balkanu, a i šire. Tanko narezana i servirana kao meze ili hladno predjelo nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Adama Asorbital 1120x180

Sremska kobasica se tradicionalno pravi od čistog svinjskog mesa i čvrstog masnog tkiva, ali mnogi domaću kobasicu u kućnim uslovima prave kombinujući svinjsko, goveđe meso i slaninu zbog boljeg ukusa. Za šta god da se odlučite, tajna ove kobasice leži u kvalitetnom mesu i domaćem belom luku.

Sastojci:

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
  • 7 kg svinjskog mesa + 2 kg goveđeg mesa (ili samo svinjsko meso),
  • 1 kg sveže slanine bez kožurice,
  • 25-30 g mlevenog crnog bibera,
  • 200 g soli,
  • 100 g slatke mlevene paprike,
  • 50 g ili manje ljute mlevene paprike prema želji i ukusu (mnogi stavljaju koliko bibera, toliko i ljute paprike),
  • 100 g belog luka,
  • Svinjsko crevo veličine 28-32 (oko 20 m).

Postupak pravljenja domaće kobasice

Najbolje je kupiti prirodno svinjsko crevo, a ista je potrebno potopiti u vodu noć ranije ili bar nekoliko sati pre pripreme kobasica kako bi se razmekšalo.

PROČITAJTE I...  IZLAZ za uzgajivače svinja i SPAS od poslovnog sunovrata

Svinjsko meso od plećke i dodatak goveđeg mesa od vratine, najpre očistiti od žilica, iseći na kocke meso i slaninu, a zatim se sve samelje u mašini za meso (kroz rešetku 8 mm), zajedno sa očišćenim belim lukom. Doda se so, biber i paprika, pa se rukama mesi najmanje pola sata. Nakon toga sledi punjenje creva.

Adama Tomigan XL 1120x180

Zaveže se početak creva, pa se nadeva punilicom. Potrebno je voditi računa da se ne stvaraju vazdušni džepovi. Kada se crevo napuni prave se parovi dužine oko 40 cm, tako što se prstima napravi prostor (lagano se potiskuje meso) da crevo može da se okrene i dobro uvrne. Zadnji kraj se uvrne ili zaveže (kako ko želi).

Kobasice treba ostaviti da „odleže“ dan ili dva dana kako bi se ocedile i spolja osušile (treba da budu suve na dodir). Nakon toga se dime u pušnici na hladnom dimu (ne preko 18-20 stepeni) oko 2 nedelje.

KWS banner 728x90

Nakon dimljenja, kobasice se stavljaju na sušenje i dozrevanje na prirodnoj promaji bar 30 dana. Temperatura bi trebala da bude u rasponu od -5 do 5 stepeni Celzijusa i vlažnost vazduha niska, bez padavina i magle.

Prethodni tekstŽene u stočarstvu: Radni dan počinje u 5h i traje 15 sati
Sledeći tekstRobne rezerve oglasile razmenu merkantilne pšenice za pšenično brašno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime