Kako se pravi domaća sremska kobasica (recept)

0
400
kobasica dimljena

Sremska kobasica se lako pravi, ali je samo za strpljive, jer je dug proces dimljenja i sušenja. Ona predstavlja pravi delikates i pikantni specijalitet poznat na celom Balkanu, a i šire. Tanko narezana i servirana kao meze ili hladno predjelo nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Sremska kobasica se pravi od čistog svinjskog mesa i čvrstog masnog tkiva, ali je mnogi prave kombinujući svinjsko, goveđe meso i slaninu zbog boljeg ukusa. Za šta god da se odlučite, tajna ove kobasice leži u kvalitetnom mesu i domaćem belom luku.

Sastojci:

Sultan 1120x180
  • 7 kg svinjskog mesa,
  • 2 kg goveđeg mesa,
  • 1 kg sveže slanine bez kožurice,
  • 25-30 g mlevenog crnog bibera,
  • 200 g soli,
  • 100 g slatke mlevene paprike,
  • 50 g ili manje ljute mlevene paprike prema želji i ukusu (mnogi stavljaju koliko bibera, toliko i ljute paprike),
  • 100 g belog luka,
  • Svinjsko crevo veličine 28-32 (oko 20 m).

Postupak pravljenja sremske kobasice

Najbolje je kupiti prirodno svinjsko crevo, a ista je potrebno potopiti u vodu noć ranije ili bar nekoliko sati pre pripreme kobasica kako bi se razmekšalo.

PROČITAJTE I...  Slaninijada u Kačarevu

Svinjsko meso od plećke i dodatak goveđeg mesa od vratine, najpre očistiti od žilica, iseći na kocke meso i slaninu, a zatim se sve samelje u mašini za meso (kroz rešetku 8 mm), zajedno sa očišćenim belim lukom. Doda se so, biber i paprika, pa se rukama mesi najmanje pola sata. Nakon toga sledi punjenje creva.

LG 1120x185px

Zaveže se početak creva, pa se nadeva punilicom. Potrebno je voditi računa da se ne stvaraju vazdušni džepovi . Kada se crevo napuni prave se parovi dužine oko 40 cm, tako što se prstima napravi prostor (lagano se potiskuje meso) da crevo može da se okrene i dobro uvrne. Zadnji kraj se zaveže.

Kobasice treba ostaviti da „odleže“ dan ili dva dana kako bi se ocedile i spolja osušile (treba da budu suve na dodir). Nakon toga se dime u pušnici na hladnom dimu (ne preko 18-20 stepeni) 5-10 dana i to 3-5 sati dnevno.

Neoram 1120x1080

Nakon dimljenja, sremske kobasice se stavljaju na sušenje i dozrevanje na prirodnoj promaji bar 20-30 dana. Temperatura ne sme da bude ispod nule, a ne bi trebalo ni da prelazi  10-12 stepeni Celzijusovih.

Prethodni tekstŽene u stočarstvu: Radni dan počinje u 5h i traje 15 sati
Sledeći tekstRobne rezerve oglasile razmenu merkantilne pšenice za pšenično brašno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime