Slaninijada u Kačarevu

0
1857
Agrosaveti---Slaninijada---Kacarevo---01

Slaninijada u Kačarevu kod Pančeva okupila je oko 400 izlagača što slanine što ostalih mesnih prerađevina. Organizatori kažu da je ova manifestacija iz godine u godinu sve veća, te je na ovoj, 33., bilo oko 500 tona mesa.

Adama Asorbital 1120x180

“Što se izlagača tiče, proizvodi su prvoklasni, baš kao što smo i navikli. A kao što smo se i dogovorili, cene su niže nego ranije. Inače, da se malo i pohvalimo, za ove 33 godine Slaninijadu je posetilo oko 3 miliona ljudi. Mislim da to sve govori.” – kaže Krsto Šaletić, jedan od organizatora Slanijide.

Kažu da je Slaninijada nastala tako što su se domaćini iz Kačareva nadmetali čija je slanina bolja, te se u tom duhu i nastavilo. Takmičarski deo ima nekoliko kategorija, a najbolju slaninu ove godine doneo je mladi domaćin iz Novog Pazara.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Drugi put smo na Slaninijadi u Kačarevu. Nisam se nadao nagradi, ali imamo dobre proizvode, domaće, a to se cenilo. Konkurencija je bila velika, te nam je svakako veoma drago što smo osvojili nagradu za najbolju slaninu iz domaće radinosti.” – kaže Dušan Pavlović iz Novog Pazara.

PROČITAJTE I...  38. Kobasicijada u Turiji: Pravi se kobasica duža od 2 kilometara

Agrosaveti---Slaninijada---Kacarevo---02

A ove godine se birala i najbolja i najdeblja slanina od mangulice, a nagrada ove godine ostaje u Kačarevu, u porodici Kondić.

Adama Tomigan XL 1120x180

“Drago nam je zbog nagrade, naravno. Inače, proizvodi od mangulice se veoma traže. Skoro sve smo prodali što smo pripremili. Sledeće godine ćemo spremiti još više.” – kaže Dušan Kondić iz Kačareva.

NAJTRAŽENIJA SLANINA I VRUĆI ČVARCI

Teško je dočarati vam atmosferu sa kačarevske Slaninijade, ali verovatno i slika dosta govori. Prosto, kuda god bi vas oči povele, ne biste pogrešili. Štandovi su bili puni slanina, raznih vrsta kobasica, šunke, pršute, buđole, švargle, pihtija, jagnjetine, prasetine, a širio se i miris vrućih čvaraka kojim niko nije mogao odoleti. Cena je bila od 800 do 900 dinara.

KWS banner 728x90

“Ovo nam je treći put kako dolazimo na Slaninijadu. Zadovoljni smo. Najviše nam idu čvarci, zato što smo jedini ovde sa vrućim čvarcima. Suprug je ostao kući i topi, pa nam donosi po 50 kila, pa opet, tako da uvek imamo vruće.” – kaže Zorica Grujić iz Vojke.

PROČITAJTE I...  Sremski kulen u kati: Ono što naprave za sebe nude i kupcima

Agrosaveti---Slaninijada---Kacarevo---03

A iz Srema je došla i porodica Rakić, tačnije iz Bačinaca, sela poznatog po dobrim mesarima.

pylon galenika jan 023

“Imamo svega: kobasice, slanine, sremskog kulena, šunke. Mi to radimo na tradicionalan način, kod kuće, kao za nas što radimo, samo malo više. Tako da se ne brinemo da li će se prodati. Ako ne prodamo, poješćemo mi.” – kaže nam Branimir Rakić iz Bačinaca.

NEMA KULENA, BEZ DOBRE PAPRIKE

Proizvođači kažu da se dobar kulen ne može zamisliti bez kvalitetne crvene paprike. Tu u pomoć domaćinima priskače porodica Mihalj iz Kaća koja se proizvodnjom paprike bavi već unazad 100 godina.

6 delta dukat

“Moj deda je to radio, pa otac, sad ja sa ćerkom i zetom. Od toga živimo, svi radimo. Među prvih pet smo sigurno po kvalitetu u Vojvodini. Vodimo računa o svemu, a proizvođači znaju da nema paprike, kulen bi bio samo mleveno meso. Inače, Slaninijada u Kačarevu je jedna od najboljih “jada” koje mi posećujemo. Svaka im čast na organizaciji. Inače, mi već 15 godina dolazimo na ovu manifestaciju.” – kaže Marki Mihalj iz Kaća.

PROČITAJTE I...  Sušenje industrijske začinske paprike za lemeški kulen

Posetioca je bilo iz čitave Srbije. Kako su nam rekli vole da dođu, da kupe domaće mesne prerađevine. Nekima su cene pristupačne, drugima manje, ali niko nije otišao iz “najmasnijeg sela u Srbiji”, bez bar malo čvaraka, slanine ili domaće kobasice.

Adama Soratel 1120x1080

Na samom kraju, nakon dobrog jela, valjalo se i zasladiti, za šta su se pobrinuli poslastičari koji su posetiocima ponudili brojne slatke, domaće đakonije. Tako je izgledala Slaninijada 2020., a organizatori obećavaju, ako ne bolju, a onda bar istu već dogodine.

Prethodni tekstMERLO proširio gamu MULTIFARMER teleskopskih utovarivača
Sledeći tekstNew Holland T7 HD – Više nego samo čista masa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime