Sušeno voće iz sela Zablaće

0
1571
Agrosaveti---suseno-voce---Zablace---01

Danas u ambalaži a do pre nekoliko meseci – jabuke i kruške, Grujice Žunića, sušile su se u modernoj mobilnoj sušari. Ona je uglavnom stacionirana na njegovom gazdinstvu, u malom selu Zablaće, nedaleko od Šapca. Zadovoljan je Grujica kvalitetom brenda „ZaDruga“, a zadovoljna je i stručna javnost. Njihovo sušeno voće, na Novosadskom sajmu, pre dve godine, nagrađene su najsjajnijim odličjima. Direktor socijalnog preduzeća „Agro Iris“, Mladen Stanković, koji je osmislio ceo projekat, kaže da su zlatne medalje samo potvrda da su na dobrom putu. Veruje da će Šabac, zahvaljujući tome, postati primer dobre prakse i da će i drugi gradovi poći njihovim stopama.

Adama Sultan 1120x180

„ZaDruga“ – inovativni model udruživanja poljoprivrednika

Predstavljajući rad samog preduzeća ali i trenutno njihovog najpoznatijeg brenda „ZaDruga“, Stanković kaže da je cela priča osmišljena kako bi se udahnuo život u srpska sela i povratilo poverenje poljoprivrednika u udruživanja i kooperantske odnose. Model je prilagođen malim proizvođačima, koji često ne mogu da pariraju velikim zemljoposednicima i samim tim nisu dovoljno konkurentni na tržištu. Četiri mobilne sušare i kompletna procesna oprema za sušenje voća i povrća, uposlene su tokom cele godine. Kako navodi direktor „AgroIrisa“, sušare su aktivne na nekoliko lokalnih gazdinstava u okolini Šapca, u zavisnosti od toga koje sezonsko voće ili povrće se prerađuje.

PROČITAJTE I...  Precizna poljoprivreda pravi uštede

Agrosaveti---suseno-voce---Zablace---03

U jeku sezone sušare su danonoćno uposlene

Nadovezujući se na Mladenove reči, Grujica kaže da su pre konačnog odabira vršili selekciju i testiranje nekoliko sorti jabuka, šljiva i kruški. „Zlatni delišes“, „Stenlej“ i „Viljamovka“ pobednice su tog svojevrsnog kastinga. Sa njima su postizali najbolje rezultate. Žunić je, kako kaže, prvobitno morao, uz tehnologa, da savlada ceo proces tehnologije sušenja. Veliki je broj parametara na koje mora da obrati pažnju, ističe on. U jeku  sezone, kapaciteti su, kako ističe, danonoćno uposleni. Pažnja svih ukućana usmerena je na rad sušara. Jednako je važno voditi računa, ističe on, o brzini traka, temperaturi sušenja, odabiru isključivo kvalitetnih i zdravih plodova. Iako mu je ceo proces bio velika nepoznanica, vremenom je savladao i najsitnije detalje i uspeo je da usavrši i sebe ali i ostale kooperante za taj posao.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Projekat „Agro Irisa“ primer dobre poljoprivredne prakse

Grujica je ponosan što je postao deo tima od dvadesetak kooperanata, koji su pre par godina ukazali poverenje „Agro Iris“ preduzeću. Ono je među prvima kod nas osmislilo taj inovativan model udruživanja malih poljoprivrednika. Mladen Stanković ističe da je brend „ZADRUGA“ nastao u okviru projekta „Ruralni razvoj nakon poplava“. Osnovali su ga grad Šabac i Austrijska razvojna agencija. Iako je naziv identičan, proizvođači ne funkcionišu kao klasična zadruga, ističe Stanković. Sve je bazirano na zajedničkim ulaganjima.

PROČITAJTE I...  Mašina za izuzimanje silaže

Socijalno preduzeće „Agro Iris“ obezbedilo je opremu, pakovanje, tehnologa i tržište. Sa druge strane, proizvođači imaju sirovinu, radnu snagu i energente za sušaru. Ideja je da se napravi zajednički proizvod od čije prodaje oko 70 % profita treba da se vrati na poljoprivredno gazdinstvo. Prednost ovog vida saradnje, kaže naš sagovornik, jeste u činjenici da se proizvođačima plaća uvećana cena sirovine. Navodi primer cene šljive od prošle godine, koja je iznosila 15 dinara za kilogram. Oni su je Grujici i ostalim kooperantima plaćali duplo više, što je, kako se u praksi pokazalo, odličan model osnaživanja proizvođača.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti---suseno-voce---Zablace---02

Sušena cvekla i dulek – alternativa nezdravim grickalicama

Prvobitno skeptičan, zbog starog modela udruživanja njegovih predaka, Grujica se oprezno uključio u taj projekat. Danas je najvažnija karika u celom lancu proizvodnje. Njegova porodica se najviše posvetila tom zahtevnom ali unosnom poslu. Nepoverljivi su i drugi meštani njegovog ali i okolnih sela u Mačvanskom okrugu. Ipak, videvši njegov napredak, sve veći broj njih zainteresovao se da se priključi tom malom ali odabranom timu. Danas je sušeno voće  – jabuke, kruške i šljive, ujedinilo dvadesetak šabačkih porodica. Sušeno voće, koje izlaze iz četiri trakaste sušare, i koji su potpuno prirodni, mogu se pronaći u svim većim hipermarketima po Srbiji. Uskoro će se, kako najavljuju u „AGRO IRIS“-u, proizvoditi i čipsevi od sušene bundeve tzv. duleka i od cvekle a nadaju se i novim zainteresovanim kooperantima.

PROČITAJTE I...  Romanovska ovca - otpornost i plodnost osnovne proizvodne karakteristike

Uspešan život na selu

Grujica će ostati deo tima, uprkos teškoćama koje prate tu proizvodnju. Pre svega, manjak kvalitetne radne snage i kašnjenja u isplatama. Nedavno je podigao zasade lešnika a na proleće će njegovo gazdinstvo biti bogatije mladim sadnicama šljiva. Kako zaključuje na kraju naše posete, na selu se može dobro živeti, samo ako ste spremni da radite.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstLAG ‚‚Fruška gora – Dunav‚‚
Sledeći tekstInovacija na vidiku – Telematics

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime