Tajna kvalitetne domaće kobasice

0
402

Proizvodi napravljeni od suvog mesa, a posebno domaće kobasice, su delikatesi koji važe za glavna obeležja  srpske kuhinje, koja svoju autentičnost jednim delom duguje i ovim specijalitetima. Njihova priprema je poseban ritual na svakom gazdinstvu. Običaj pravljenja kobasica, kulena, slanine i pršute ima dugu tradiciju, a pravi ljubitelji mesa prepoznaju kvalitet domaće izrade u odnosu na indrustrijsku. Igor Mudrinić, iz šumadijskog sela Amerić, spada u red malih prozvođača domaćih kobasica. Sa nama je podelio kako on to radi.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Igorova politika bila je vođena idejom da proizvodi manje količine kvalitetnijeg i zdravijeg mesa, i u tome je i uspeo. Tajna njegove recepture za dobru domaću kobasicu krije se u posebnoj tehnologiji koja podrazumeva selekcionisanje svinja kao i prirodan proces sušenja mesa bez mnogo dimljenja. Obavezno pogledajte video, jer je u njemu objasnio kako to radi.

Pomodarstvo i domaće meso

Sušenje mesa je jedan od načina da se namirnice zadrže dugo očuvanim uz sva organoleptička svojstva koje meso ima. Domaći proizvodi poput kobasica kulena i slanine su prilično zdravi, jer se pripremaju bez upotrebe aditiva, to jest poboljšivača ukusa i konzervansa.

Adama Sultan 1120x180

Savremeni čovek često izbegava ove proizvode vodeći se idejom o zdravom životu i ishrani bez masti i glutena. Pomodarstvo sve više uzima maha u svakom segmentu društva, pa i u ishrani. Često se pribegava izbacivanju mesa i domaćih proizvoda iz obroka, jer se zastupa teorija da ono nije zdravo, ali ukoliko se proizvodi na pravi način to meso je bolja opcija od mnoštva instant obroka koji se nude u ambalaži zdrave i dijetalne hrane.

PROČITAJTE I...  Sremski kulen u kati: Ono što naprave za sebe nude i kupcima

Udruženje od velike pomoći

Igor kaže da mu subvencije države u ovom trenutku nisu potrebne, jer proizvodnja mesa u manjem obimu ne iziskuje velika i skupa ulaganja.

galenika pylon 1120x85

Igor je član udruženja „Vredni Šumadinci“, cilj udruženja, je da se na što bolji način pomogne malim proizvođačima iz ovoga kraja da predstave tržištu svoje proizvode, domaće i pre svega ukusne i zdrave. Zadrugarstvo se polako vraća i oživaljava u pojedinim krajevima Srbije, stremeći da vrati staru slavu kakvu je nekada imalo.

Dimljeno meso i sirevi

Biti majstor svog zanata nije lako bilo da se bavite dimljenjem mesa ili sireva, a ta dva ukusna proizvoda idu ruku pod ruku i često su nezaobilazni tandem na domaćoj trpezi.  Đorđe Aleksić iz okoline Kruševca došao je na ideju da pored mesa dimi i sireve praveći neobične spojeve ukusa. Njegovi sirevi izgledaju kao najukusnije torte kojima je teško odoleti. U dobar ukus smo se i sami uverili.

Proizvodnja nije velika, godišnje se preradi svega par hiljada litara mleka. Sirevi se poslednjih godina strateški proizvode za vinare i vinske kuće, jer je u našoj zemlji u ekspanziji vinski turizam. Pored dimljenih sireva raznih ukusa, sušeni paradajz je proizvod koji mami kupce svojim specifičnim ukusom.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja šunke u Vršcu

Zdrava i ukusna hrana, kao i bogata trpeza od vajkada su bili sinonimi srpske kuhinje. Naši preci odrastali su na slanini i proizvodnjima od suvog mesa koji su  im davali preko potrebnu snagu za naporan rad u polju.

Sagovornik: Igor Mudrinić, prerađivač mesa i mleka, selo Amerić

Prethodni tekstNe propustite zaštitu MALINE pred kišu
Sledeći tekstPrimena SODA BIKARBONE: Štiti biljke OD BOLESTI samo ako se PRAVILNO upotrebljava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime