Ovako se proizvodi vrhunski SREMAČKI KULEN

0
977

Kulen je kraljevski proizvod od svinjskog mesa, a za dobar ukus, jedan od najvažnijih sastojaka je ljubav – priča nam prilikom obilaska njihovog novoizgrađenog, savremenog pogona za preradu mesa, u selu Vašica, Mladen Lemaić. Ako se tome dodaju decenije rada, iskustva i usavršavanja, onda ne čudi podatak što su Lemaići višestruki apsolutni pobednici  gotovo svih sajmova i kulenijada u poslednjih nekoliko godina. Ove godine su zaokružili celokupnu proizvodnju, kako kaže Mladen, „od njive do trpeze“. Na oko 12 hektara uzgajaju ječam, soju, kukuruz koje koriste za ishranu tovljenika na farmi u okviru gazdinstva. Imaju sopstvenu klanicu, moderni pogon za preradu i sušenje mesa, i nijedan korak u lancu proizvodnje ne sme da bude pogrešan, kako se ne bi narušila stečena reputacija.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Farma, klanica i pogon na jednom mestu

Grešaka u koracima svih ovih godina nije bilo, nastavlja priču Mladen, jer ga je njegov otac Predrag, koji je jedan od najpoznatijih i najumešnijih mesara u tom delu Srema, od malih nogu učio da bude perfekcionista u radu, čime god da se bavio u životu. Sve dosadašnje nagrade nisu slučajne, napominje naš sagovornik, i dodaje da su one rezultat predanog rada, od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati.

PROČITAJTE I...  Sušenje industrijske začinske paprike za lemeški kulen

Njegov otac i on prvi stižu do pogona oko 5 sati, i poslednji iz njega odlaze, ali jedino tako se može održati kvalitet u radu. Mladen kaže da im je najveći problem deficit radne snage u selu, u njihovom pogonu rade uglavnom stariji meštani, dok je većina mladih otišla da radi u inostranstvo, ali ima i onih koji, iako su nezaposleni, ne žele da rade pomoćne mesarske poslove, uprkos dobroj plati.

Adama Sultan 1120x180

Kulen Lemaića višestruki pobednik sajmova

A 39-ogodišnji Mladen ima i volje i radnog elana, i tome ga je naučio njegov otac, koji je do prošle godine bio alfa i omega celokupne proizvodnje. Danas je organizator i glavni supervizor zaposlenih, ali i savetodavac svom sinu. Poslednjih godina zajedno su usavršavali proizvodnju suhomesnatih proizvoda, pre svega, kulena, koji uskoro planiraju da brendiraju.

Najvažnija je sirovina, priča nam ovaj mladi ali iskusni proizvođač, i meso i začinska paprika moraju biti vrhunskog kvaliteta. Morate da budete naoružani strpljenjem, jer proces sušenja kulena traje minimum 6 meseci, što znači da vam je to zarobljeni kapital, napominje naš sagovornik. Kulenovi se stavljaju u kate i ručno se pletu, nekoliko dana se cede i idu u pušnicu na dimljenje. Ukoliko želite da se oprobate u pravljenju kobasica u kućnim uslovima, imamo za vas kompletan recept na linku: kako se pravi domaća kobasica.

pylon galenika jan 023

Godišnje se proizvede 30 tona mesa

Na njihovom gazdinstvu se godišnje uhrani oko 150 komada svinja, koje za 15 meseci boravka u njihovim oborima, dostignu u proseku 250 kilograma. Odlučili su se za dve rase : nerastovi su  „Durok“, a krmače „Veliki Jorkšir“, njihovim ukrštanjem dobijaju tovljenike od kojih imaju meso visokog kvaliteta, sa visokim sadržajem proteina. Lemaići proizvode sve ono po čemu su sremski domaćini prepoznatljivi.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja vina i kobasica u Šidu

Osim sremskog kulena u njihovom pogonu prave se i kobasice, šunke, slanine, švargle, čvarci. Godišnje proizvedu oko 30 tona mesa, mogli bi i više, ali ih manjak kvalitetne radne snage sputava u daljem širenju. Mladen kaže da ne želi da zvuči neskromno, ali gotovo svi komadi kulena, koji im se trenutno suše, su unapred rasprodati, njima, kako uz osmeh dodaje, reklama nije potrebna. Ovo nije usmaljena priča vrhunske proizvodnje i prerade, zato sugerišemo da pogledate još jedan prilog o kulenu koji je oduševio Portugalnce i Australijance.

KWS banner 728x90

Mesarski pogon Lemaića može da parira mnogim evropskim

Kažu da su zadovoljni podrškom države, proteklih godina su koristili podsticajna sredstva za unapređenje proizvodnje, koja su uložili u izgradnju pogona za preradu i klanicu, koja posluje po evropskim standardima, ali im, za sada, nisu otvorena vrata Evropske unije. Do tada će Lemaići svoje proizvode plasirati na domaćem tržištu, pre svega u Vojvodini, a veliki broj paketa stiglo je, preko naših građana, i do Japana, Kanade i drugih zemalja.

PROČITAJTE I...  Farma svinja i proizvodnja kulena u Martincima

Pre dve godine hteli su da otvore i etno restoran u okviru svog gazdinstva, u kojem bi turistima ponudili domaće specijalitete, ali ih je pandemija koronavirusa usporila u toj nameri. Od te ideje sigurno neće odustati, i nastaviće sa ulaganjima, obećava Mladen, jer želi da sinovi Konstantin i Momčilo, nastave njegovim i stopama svog dede.

Sagovornik: Mladen Lemaić iz Šida

Prethodni tekstSkladištar otuđio 2.500 tona kukuruza i pšenice iz Robnih rezervi
Sledeći tekstPančevačka Azotara pokrenula probni rad

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime