Farma mangulica u Kačarevu

0
1554
Agrosaveti Farma mangulica prerada mesa Kacarevo 06

PRERADA MESA IMA RAČUNICU

Porodica Kondić iz Kačareva bavi se uzgojem mangulica i preradom njihovog mesa. Ljubitelji ovih delicija ih verovatno znaju sa kačarevske Slaninijade na kojoj godinama unazad učestvuju, takmiče se i osvajaju medalje pre svega za najbolju slaninu od mangulice. Kako nam je rekao naš domaćin, Dušan, reč je o porodičnoj tradiciji staroj sto godina, a lično on se svemu ovome ozbiljno posvetio pre 20-ak godina.

Adama Asorbital 1120x180

“Krenuli smo sa 5 komada, a danas imamo 30 krmača. Tokom ove sezone svinjokolja zaklali smo 30 svinja, spremili, osušili. Inače, to je porodična tradicia koju sam ja nastavio posle dede i oca. Od njih sam sve i naučio. I oni su nekada držali mangulicu, pa sam ja samo nastavio.” – priča nam Dušan.

Ono što Dušan ističe kao najvažnije u ovoj proizvodnji jeste ishrana svinja. One ne jedu koncentrate, te je meso zdravo, kvalitetno, a njihove prerađevine prepoznatljive širom Srbije.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Agrosaveti Farma mangulica prerada mesa Kacarevo 01

“Iz tog razloga i držimo mangulicu koju hranimo kukuruzom, tikvama, ječmom, znači jedu prirodnu hranu, nema koncentrata.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Uzgoj MANGULICA nije zahtevan, meso sinonim za zdravu hranu

DO 180 KILA ZA DVE GODINE

Za ovaj način tova neophodno je izdvojiti više vremena, ali se isplati, dodaje Dušan. Za svinju od 180 kila neophodne su dve godine.

1120x180px

“Takve najviše i koljemo, te od 180 kila. Te sušimo, to meso je najkvalitetnije. Jeste, trebaju joj dve godine da dostigne tu kilažu, ali se isplati čekati.” – dodaje Dušan.

A sada najlepši deo. Kondići su i ove zime bili veoma vredni, te su za svoje kupce pripremili i kobasice, i kulene, pršutu, i naravno čuvenu slaninu po kojoj su i prepoznatljivi. Kako kaže naš domaćin, reč je o tradicionalnom načinu prerade, baš onako kako su i negov deda i otac nekada radili.

Adama Soratel 1120x1080

Agrosaveti Farma mangulica prerada mesa Kacarevo 07

“Rekli smo već da je najvažnija ishrana, kako biste proizveli kvalitetno meso, a dalje je iskustvo. Ja sve radim kao što je moj otac to nekada radio. Recimo butovi budu po mesec dana u salamuri, slanina bude 20 dana u salamuri, zatim ide na dim, pa na promaju. Butove stavljamo pod prese, mogu da vam stoje i na 40 stepeni, neće se pokvariti.” – kaže Dušan.

PROČITAJTE I...  Obećano 50% od države za izgradnju klanice za preradu ovčjeg mesa

DA PRERADIMO DUPLO VIŠE, SVE BISMO PRODALI BEZ PROBLEMA

Kondići imaju svoje mušterije koje već nakon prvog degustiranja postaju stalni kupci, a zadovoljna mušterija je, kaže Dušan, najbolja reklama. Osim slanine, veoma su im tražene kobasice, kao i kulen koji se pravi od nakvalitetnijeg mesa mangulica.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

“Traže ljudi domaću hranu, sve što preradimo prodamo. Postoji tržište za sve ovo, tako da kada bismo imali i duplo više, sve bismo prodali bez problema.” – ističe naš sagovornik.

Agrosaveti Farma mangulica prerada mesa Kacarevo 04

Dakle, sa plasmanom nemaju problema, a ono što će ove godine nedostajati je čuvena kačarevska Slaninijada, no, zdravlje je ipak na prvom mestu, a sve će se nadoknaditi dogodine, kažu naši domaćini. Želja im je da proizvodnju prošire, ali neki krupniji koraci će morati da sačekaju još nekoliko godina da Dušan ode u penziju, pa da se u potpunosti posveti mangulicama.

Adama Tomigan XL 1120x180

Voleo bi on da ima još ljudi koji bi držali mangulice, pa da se udruže, međutim, interesovanje je slabo, iako su Kondići dokaz da tržište za meso od mangulica itekako postoji.

Prethodni tekstKolike će biti subvencije u 2021. godini
Sledeći tekstPrecizna poljoprivreda – Kolike su uštede prilikom đubrenja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime