Uzgoj šipurka u Ražnju

0
3416
Agrosaveti - Uzgoj sipurka u Raznju - 04

Sušeni šipurak brend nišavskog okruga

Spyrale Adama 1120x1080

Bratislav Milosavljević iz Ražnja, dugogodišnji je voćar kao i predsednik Udruženja voćara i vinogradara „Ražanj, koje okuplja nekoliko desetina proizvođača iz nišavskog okruga. Više od 30 godina bavi se isključivo voćarstvom i zajedno sa porodicom i kolegama, ne odustaje od te proizvodnje. Nekada su primarnu proizvodnju činile samo šljive, ali u poslednjih deset godina, ne samo da je podmladio taj zasad, već je proizvodnju obogatio i drugim kulturama poput jagode, kupine, jabuka i šipurka. U želji da na zahtevnom domaćem tržištu ponudi nešto novo, pre 8 godina, napravio je prvu i jedinu sušaru za voće i lekovitog bilja u tom kraju, zahvaljujući start ap kreditu.

Agrosaveti - Uzgoj sipurka u Raznju - 01

Kako je reč o proizvodnji koja u našoj zemlji tek uzima maha, sušara Milosavljevića nije odmah radila punim kapacitetom ali je naš dovitljiv domaćin, svoju proizvodnju obogatio šipurkom, poznatim eliksirom zdravlja, koji i danas proizvodi i suši. Navodeći prednosti gajenja te biljke iz porodice ruža, Bratislav kaže da su mala ulaganja prilikom podizanja zasada, nije zahtevna a period berbe je dug, on se, dodaje, bere od 15.avgusta do pravoslavnog Božića. Opredelio se za dve poznate sorte šipurka: laksu i šmit ideal i nije se pokajao jer, kako zadovoljno kaže, uvek postiže dobru cenu i s obzirom na to da u Srbiji još nije rasprostranjena, ni otkupljivača ne manjka.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Kao i u celoj Srbiji i voćari ovog kraja pregrmeli su nekako veoma tešku godinu kaže naš domaćin. I pored dobre volje i subvencija i podsticaja opštine Ražnja, koje su uglavnom bile usmerene na voćarstvo, cene i rodovi voćnih kultura su podbacile usled kasnih mrazeva i velike suše. Tako je bilo i sa kupinom i sa šljivom i jabukama i kruškama kojih je u ovom kraju nešto manje. Šipurak, koji naš domaćin proizvodi, takođe nije bio u punom rodu, ali je zbog potražnje imao dobru cenu. Ali plasman voća je problematika i u ovom kraju, bez obzira na to kakva je godina. A novih zasada je sve više, kupina je voćna vrsta broj jedan, zatim višnje, dunje i lešnici.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Pardik

Udruženje voćara i vinogradara „Ražanj“ čiji je Bratislav predsednik, u 2017. godini proslavilo je deceniju postojanja. Od 15 prvobitnih članova danas broji oko 90 i ma kakva voćarska godina bila, naš domaćin kaže, da podsticaji i edukacije koje se preko udruženja stiču, svima znače.

Novi zasadi sa novim voćarskim kulturama biće trend i u narednom periodu u toj opštini. Svi se nadaju boljem plasmanu i otvaranju hladnjača koje nedostaju, a i pospešivanju trenda sušenja voća, koje polako doživljava ekspanziju u ostalim krajevima naše zemlje.

Prethodni tekstZnačaj analize zemlje u Hrvatskoj
Sledeći tekstProizvodnja povrća u Gložanu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime