Romanovska ovca iz Šida

0
1469
Agrosaveti---romanovska---ovca---Sid---03

Jedan od prvih ovčara koji je napravio farmu gde živi romanovska ovca bio je Darko Panić iz Šida. On je od svog kuma 2012. godine kupio prva grla i tako započeo svoju ovčarsku priču. Učio je na svojim greškama i iskustvu, jer kako kaže nisu svi ovčari voljni da daju pravi savet, a kada si na samom početku susrećeš se sa brojnim izazovima. Sada je naš domaćin iskusan ovčar, te svoje stado bukvalno poznaje u dušu. A baš posmatrajući ih, došao je na ideju i o sistemu objekta i pregrada koje sada ima u svom ovčarniku. A zašto je to važno? Pa sada čovek retko kad mora da uđe među ovce, hrani ih sa spoljne strane, sve s ciljem da ih što manje maltretira. Inače, Darko je sve ovo sam osmislio i napravio.

Agil 1120x180

OVČARNIK OSMIŠLJEN ZA UČINKOVITIJU PROIZVODNJU

“Kada sam pravio ovaj objekat, gledao sam da što manje maltretiram životinje. Da ne moram ulaziti često kod njih. Da one imaju pregrade kada se jagnje, jer one imaju i trojke i četvorke, pa da budu odvojene, bezbedne. Hranimo ih sa spoljne strane, bez da ih uznemiravamo, a ni mi se ovako ne prljamo.” – objašnjava nam Darko.

PROČITAJTE I...  Romanovske ovce u Šumadiji

Ovaj ovčarnik ide u krug, ima nekoliko ulaza, odnosno vrata. To olakšava sam rad i kada se ovca premešta što može da bude stresno, dodaje Darko. Ovan je odvojen, jer romanovska ovca vrlo brzo nakon jagnjenja opet traži. Međutim, Darko ih ne pušta, jer želi da ih odmori i dovede u bolju kondiciju.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti---romanovska---ovca---Sid---02

“Ja hoću time da ih bar dva meseca poštedim. Jednostavno da se odmore. Ovna sam odvojio. Ovo zahteva malo veći prostor, ali se isplati. Em se ovca odmori, em se svi jaganjici odgaje. Imam puno vrata koja se otvaraju, podižu na polugu, te je ovce veoma lako usmeriti kuda treba da ide kada ih premeštam. Ovaj sistem ovčarnika se kod mene veoma dobo pokazao, a išao sam i pravio ga i kod drugih ovčara.” – kaže Darko.

Ono što prvo primetimo kada uđemo u ovčarnik jeste to da su ovce dosta niže od nas. I to je urađeno s razlogom, dodaje naš domaćin. Mora se povesti računa o ambijentalnim uslovima koji itekako mogu da utiču na zdravlje životinja.

Orius 1120x1080

“One su dole niže za oko pola metra. To sam uradio zbog strujanja vazduha. Dakle, vazduha ima dovoljno, ali im nije promaja.” – objašnjava nam naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Da li romanovska ovca može biti tovna rasa

Razgovarajući sa Darkom zaključili smo da on dosta vremena troši na posmatranje životinja, što je za svaku pohvalu. Na taj način dobro razume njihove potrebe, što naravno utiče i na njihovu produktivnost.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---romanovska---ovca---Sid---01

BITAN KVALITET, A NE KVANTITET

Naš domaćin je itekako posvećen ovom poslu. Zadovoljan je i rezultatima koje postiže. Imao je 50 ovaca, ali je oštrom selekcijom smanjio na 30, ostavivši najbolja grla, najbolje majke. Ishrana je nešto čemu posvećuje puno pažnje. Nije želeo da deli recepture, ali ovca ne sme biti gladna, niti predebela, zbog većeg broja jaganjaca koje nosi, kaže Darko. Dakle, zahteva kvalitetnu hranu, doziranu u zavisnosti od faze u kojoj se nalazi. A činjenica je da jagnjad romanovske ovce vrlo brzo počinju da jedu, već nakon dve nedelje, te se vodi računa i o njihovoj ishrani, tako da već sa tri meseca imaju oko 40 kilograma. Sa prodajom nema problema, jer kako kaže, ide na kvalitet, a ne na kvantitet, tako da čim oglasi, odmah i proda. Što se tiče jagnjetina, Darko sarađuje sa nekoliko restorana, ali trenutna cena nije za pohvalu.

PROČITAJTE I...  Romanovska ovca - otpornost i plodnost osnovne proizvodne karakteristike

“Cena se kreće od 240 do 320 dinara u sezoni. Ja imam sve što mi je potrebno za ovu proizvodnju. Sam proizvodim hranu, a imam i svoju mehanizaciju, što sve naravno utiče na samu matematiku. Mene ovca košta oko 6000 dinara godišnje, kompletno sa jaganjcima. Ali ko nema sve svoje, njemu je matematika loša. Onda se pojavljuju nakupci koji dođu kod mene i kažu ako je tržišna cena 300, ja ti dajem 200 dinara. Pa šta to znači? Da nakupac zaradi više od mene, a ja ima ovde titram, mazim, pazim, radim, puštam im muziku i ne znam šta sve ne.” – pojašnjava Darko.

U matematiku svakako ulaze i subvencije, ali one kasne i po godinu dana, te se na njih ne treba oslanjati. Osim toga, od tih sedam hiljada kada se plate sve obaveze, domaćinu možda ostanu dve, kaže Darko. Subvencije jesu potrebne, ali je i sistem koji prati matičenje previše zakomlikovan, dodaje naš sagovornik. A kada pričamo o planovima, on će ostati na trenutnom broju grla, dok se situacija malo ne promeni.

Prethodni tekstPrskalica – Kontrola rasprskivača za preciznu aplikaciju
Sledeći tekstOpština Knić pomaže mladim poljoprivrednicima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime