Proizvodnja vina u Bačkoj Topoli

0
2481
Agrosaveti - Vinarija Brindza 01

Na porodičnom imanju kod Bačke Topole porodica Brindza je pre nekoliko godina podigla savremenu vinariju. Iako nismo navikli da u ovom delu Vojvodine posećujemo vinarije i obilazimo vinograde, priča koju nam domaćini prepričavaju, nas svakako u tome demantuje.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Vinarija Brindza 06

Naime, nekada je Telečka visoravan, na kojoj su i nikli prvi vinogradi ove porodice, bila poznata upravo po vinovoj lozi. Tako je bilo sve do početka XX veka kada su ratovi i potreba za plodnim obradivim zemljištem u potpunosti potisnula vinograde u tom kraju.

Agrosaveti - Vinarija Brindza 05

Vino isključivo iz sopstvenih vinograda

Naš domaćin Konrad nam objašnjava i to da vinarija sada baš na tom potezu ima oko 11 hektara pod vinovom lozom i da je proizvodnja vina u ovoj vinariji bazirana isključivo na rodu sopstvenih vinograda.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti - Vinarija Brindza 04

Prerada grožđa se vrši najmodernijom tehnologijom u vinariji kapaciteta 100 tona grožđa ili oko 65000 litara vina. Kako kažu u vinariji se trude da spoje tradiciju i modernu tehnologiju kako bi dobili što kvalitetnije vino.

Sever Vojvodine je poznat po kvalitetnoj zemlji bogatoj humusom, što čak i vinovoj lozi daje ovu zdravu zelenu masu, možda proizvođači imaju malo više posla oko nje, ali trud i rad  svakako na kraju rezultiraju kvalitetnim proizvodom.

PROČITAJTE I...  Uzgoj VINOGRADA i proizvodnja NAJBOLJEG VINA na Balkanu

Vinski turizam

Vinski turizam je nešto čemu teži i ova vinarija, te su planovi okrenuti upravo ka tome. Pri kraju je izgradnja degustcione sale, svim posetiocima se nudi obilazak vinarije, prenoćište, pa čak i lovni turizam, te je plan da se veći deo proizvedenog vina proda upravo u vinariji, a užurbano rade i na izvozu.

A mi ćemo samo dodati još i to da ovaj prelepi salaš nudi široku paletu zabave i uživanja, te ne morate ići van zemlje zarad kvalitetnog odmora, a sasvim sigurno može postati i magnet za turiste iz inostranstva, jer zaista ima šta da ponudi!

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstKako od neumatičenog do umatičenog stada ovaca?
Sledeći tekstBiosalaš Idei – vrt u skladu sa prirodom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime