Spoj umetnosti i vina u Sremskim Karlovcima

0
192
Agrosaveti spoj umetnosti i vina 01

U samom centru Sremskih Karlovaca koji imaju veoma dobro utabanu vinsku stazu, obišli smo jednu malu vinariju. Njen vlasnik, Đorđe Kolarović, uspešno je spojio umetnost i vina. Kako nam je Đorđe ispričao, njegova porodica se nekada bavila vinogradarstvom, no njega je strast odvela na drugu stranu, te je postao akademski slikar, međutim, kada je došao u neke zrelije godine, u njemu je sazrela i želja da nastavi tamo gde su nekada njegovi preci zastali.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Moji preci su u Sremske Karlovce došli još 1720. godine. U ovom ataru su se ljudi oduvek bavili vinogradarstvo, pa tako i moji, tako da ja verovatno u sebi nosim tu neku genetiku. Ipak, kao mlad momak sam zavoleo umetnost, slikarstvo, ali onog momenta kada sam obnovio kontakt sa stricem, i kada se on upokojio, u meni se rađa želja da nastavim tradiciju moje porodice. Posadio sam vinograde i po uputstvu svog strica, počeo da pravim bermet.” – priča nam Đorđe.

BERMET SU PILI I NA BEČKOM DVORU

A kada se spoje umetnost i vino, nastaje hedonistička čarolija baš u obliku bermeta po kojem su Sremski Karlovci nadaleko poznati, a kojem je naš domaćin i posvetio najviše pažnje.

Magnetic 1120x185px

“Bermet karakteriše punoća ukusa. To je glavna tajna, kako postići da bermet ne bude prazan, da ne bude samo poluzaslađeno vino, već da ima punoću, jedan šarm u sebi. Naš bermet je do sada dobio šest zlatnih medalja.” – kaže naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Najbolje vino Balkana dolazi iz Srema

Postoje i pisani dokumenti da se bermet iz Sremskih Karlovaca nekada izvozio za Ameriku, a njegova popularnost ne jenjava ni dan danas, jer turisti kada dođu, uvek prvo traže bermet, dodaje naš sagovornik.

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti spoj umetnosti i vina 02

“Postoje sačuvane otpremnice kao dokaz da se bermet iz Karlovaca izvozio za Ameriku, govori se da je bio i na vinskoj karti na Titaniku, a pio se i na Bečkom dvoru.” – ističe Đorđe.

Bermet u sebi krije mnoge tajne, a naš domaćin kaže i da sa njim morate biti na oprezu, ume da prevari, ume da vas nadigra, ističe Đorđe.

Infinito Bayer 1120x180 V01

TURISTI U SREMSKIM KARLOVCIMA

Sremski Karlovci su potvrdili odavno svoje mesto na turitičkoj mapi Srbije, a vinarije su svakako tome doprinele. Naš domaćin kaže da turista ima iz čitavog sveta, međutim, korona je prošle godine pokvarila planove. Ipak, ne može da se požali, jer su i domaći turisti pokazali veliko interesovanje za vinski turizam. Đorđe je spojio vinoteku sa galerijom, te je i to nešto što privuče oko svakog turiste.

PROČITAJTE I...  Subvencije za proizvodnju vina: Rok za prijavu do 29. aprila

“Ja imam vinoteku-galeriju, na neki način je to jedinstveno u Srbiji. Spoj umetnosti i vina, jer i na etiketama se nalaze moje slike, tako da uvek imam izložbu slika na vinima. Turisti dođu, vole da gledaju slike, da pijuckaju bermet, ili neke naše rakije, jer i to radimo. A imamo i koze, pa u ponudi imamo i domaći kozji sir u maslinovom ulju.” – dodaje naš domaćin.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Moramo da spomenemo da Đorđe ima šestoro dece, pa kroz šalu kaže da je tome možda doprineo i bermet. To ne znamo, ali znamo da naslednika ima. Priča i tradicija će biti nastavljene. Postoji interesovanje Rusa da izvoze baš ovaj bermet, ali otom potom dodaje Đorđe. Za sada je veoma zadovoljan do sada postignutim, jer kvalitet uvek nađe put do kupaca.

Prethodni tekstPredlozi Udruženja kozara Srbije upućeni Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu
Sledeći tekstKrkobabić: Posebnu pažnju posvetićemo stočarskim zadrugama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime