Predlozi Udruženja kozara Srbije upućeni Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

0
423
Agrosaveti---proizvodnja-kozijeg-sira---Glusci---02

Udruženje kozara Srbije predložilo je nekoliko ideja za ovogodišnji Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koje imaju za cilj još bolje predstavljanje ove grane stočarstva, kaže predsednik Udruženja kozara Srbije, Rajko Varadinac. U razgovoru za našu emisiju Varadinac je istakao da je jedna od ideja izmena pravila kada je reč o sajamskoj izložbi koza i jarčeva, alpske i sanske rase.

Adama Maganic 1120x180

“Jedan od predloga je da grla koja bi došla na sajam, sanske i alpske rase, da to stvarno bude najbolje što Srbija ima. Znamo kakva je praksa do sada bila, da su zahtevi bili nerealni u smislu da se mora izložiti kolekcija. Mnogi zbog toga nisu ni dolazili da izlažu na sajam, jer se plaše bolesti itd. Tako da se nisu pojavljivali na sajmu. A mi hoćemo da na sajam ipak dođe ono najbolje.” – objašnjava Varadinac.

Udruženje bi u saradnji sa Sajmom i Poljoprivrednim fakultetima iz Beograda i Novog Sada, kao i do sada, vršilo selekciju grla. Struka bi utvrdila kriterijume za izbor, dodaje Varadinac.

Paradajz 1120x180

Agrosaveti---farma-koza---prerada-mleka---03

PROMOCIJA SIREVA MALIH PROIZVOĐAČA

Još jedan važan predlog koji je upućen Novosadskom sajmu jeste mogućnost da i mali prerađivači kozjeg mleka dobiju priliku da predstave svoje proizvode. Evo i na koji način:

PROČITAJTE I...  Osniva se zadruga “Podunavski kozari”

“Mislimo da se treba pomoći malim proizvođačima sira i proizvoda od kozjeg mleka, da se i oni pojave na sajmu. U ovim sadašnjim uslovima oni nemaju šansu da se pojave, jer ne mogu da izdvoje toliko novac za zakup mesta. A na ovaj način, preko Udruženja, a u saradnji sa Sajmom, bi mogli da predstave svoje proizvode i da na taj način pospeše svoju prodaju.” – ističe naš sagovornik.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ovo je možda i najbitniji segment cele ideje razvoja kozarstva u Srbiji. Kako mali proizvođači nemaju finansijskih mogućnosti da se na ovakvoj manifestaciji pojave samostalno. Jedna organizovana promocija bi im to omogućila. Kriterijumi za učešće bi bili pozitivni pravni akti Republike Srbije koji regulišu ovu materiju. Izbor i odabir proizvoda bi bio usaglašen sa dosadašnjom praksom Sajma, ističe Udruženje kozara Srbije.

Agrosaveti---nasa-farma-kozica---03

MLEKOMATI NA PIJACAMA

Inače, kozarstvo je grana stočarstva kojoj zaista treba pomoć, ističe Rajko Varadinac, predsednik Udruženja kozara Srbije, a potrebno je i neka pravila u sistemu i Uredbama prilagoditi potrebama kozara.

Krompir 1120x180

“Ne radi se tu samo o subvencijama i premiji, radi se o celokupnom ambijentu koji prati ovu proizvodnju. Na primer, prema Uredbi mlekomati koji su sada moderni u čitavoj Evropi, kod nas mogu da stoje samo na gazdinstvu, a šta će nam tamo? Oni treba da stoje na pijacama, tržnim centrima, tako je u svetu. Tako da, ima tu detalja koji bi se mogli pospešiti, prilagoditi.” – dodaje Varadinac.

PROČITAJTE I...  Povratak na selo - gazdinstvo Zdravkovac

CEMA MLEKA NE PRATI SVA DRUGA POSKUPLJENJA

Inače, broj koza je opao, što je dovelo do povećane potražnje za kozjim mlekom, ali to nije pozitivan trend. Sa druge strane, cena mleka ne prati poskuljenje kukuruza, stočne hrane itd., te proizvođači nisu u zavidnom položaju, dodaje naš sagovornik.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

“Ta cena od 45-55 dinara nije dovoljna, a kasni se i sa uplatama za to mleko. Kukuruz je 3000 dinara, koncentrat 35-40 dinara, bala deteline 450 dinara, sve je skupo. I evo sada već vidimo da je prvi otkos deteline veoma loš, tako da već znamo da ćemo biti u deficitu kada dođe zima. Stočni fond nam se smanjuje, to je činjenica.” – dodaje naš sagovornik.

Udruženje kozara Srbije se nada da će njihovi predlozi biti prihvaćeni, kako bi se pomoglo unapređenju domaćeg kozarstva.

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstLoša godina za malinu: Ni visoka cena ne nadoknađuje pad prinosa
Sledeći tekstSpoj umetnosti i vina u Sremskim Karlovcima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime