Neizvestan plasman jagode

0
2052
Agrosaveti---Berba-jagoda---Backa-Palanka---03

Jagode se trenutno nalaze u fazi sazrevanja, a prva ozbiljnija berba se očekuje već početkom sledeće nedelje. Prema rečima dugogodišnjih proizvođača, među njima postoji doza strepnje u vezi sa plasmanom jagode na rusko tržište.

Spyrale Adama 1120x1080

Domaća jagoda sa otvorenog polja stiže već za nekoliko dana. Obzirom na to da je jagodarima izvoz za Rusiju osnovno tržište, javio se strah da li će plasman funkcionisati zbog jačanja epidemije virusa covid 19 u toj zemlji.

“Berba kreće u ponedeljak. Naravno da postoji strepnja, jer koliko čujemo tamo epidemija jača, pa se plašimo na koji način će izvoz funkcionisati.” – kaže dugogodišnji proizvođač iz Loznice, Branko Matić.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti---Berba-jagoda---Backa-Palanka---02

Njegovu strepnju dele i jagodari iz Zaduge “Bačka jagoda”. Kako nam je rekao menadžer zadruge, Vlado Šomoši, optimizam ih ipak ne napušta.

“Prva ozbiljnija berba kod nas kreće za 5-6 dana. Doza strepnje postoji uvek, a posebno ove godine, jer u Rusiji se epidemija baš sada zahuktava, pa ne znamo kako će sve funkcionisati. Nama je to tržište glavno, pa iz tog razloga strahujemo. Mada, ipak mislim da će se sve to rešiti i da će izvoz ići normalno.” – smatra Vlado Šomoši iz “Bačke jagode”.

PROČITAJTE I...  Ima li spasa za tovno govedarstvo?

U Srbiji se proizvodnja jagode itekako proširila. Prema nekim poslednjim podacima ona se gaji na oko 6800 hektara. Shodno količinama, izvoz je svakako neophodan, smatraju naši sagovornici.

MRAZ ODNEO DOBAR DEO JAGODE

Ovo proleće je donelo mrazeve u nekoliko navrata. Štete su nanete na jagodama širom Srbije, što će se pre svega odraziti na ovogodišnji prinos.

“Ovog proleća najveći problem nam je bio mraz. Bio je osetan nekoliko noći, a posledice će se apsolutno videti. Mislim da će prinos biti smanjen 20%.” – kaže Vlada Šomoši iz ZZ “Bačka jagoda”.

Agrosaveti - Berba jagoda Macva 05

Mraz je ostavio ozbiljne posledice i u Mačvi i Pocerini, te će prinos i tamo biti značajno umanjen.

“Imali smo 2-3 mraza ovog proleća. Stradale su rane sorte koje su tada bile u fazi cvetanja, sigurno 30%, dok su sorte kao što je džoli bolje podnele taj mraz. Kod mene i nije bilo tako strašno, ali u Pocerini jeste. Mislim da ovogodišnji prinos neće preći 20 tona.” – smatra Branko Matić iz Loznice.

PROČITAJTE I...  Kilogram jabuka 20 dinara, proizvođači nezadovoljni

OSNOVNI PROBLEM NEDOSTATAK RADNE SNAGE

Naši sagovornici ističu još jedan ozbiljan problem koji ih muči, a to je nedostatak radne snage. Nije više pitanje cene satnice, već da li se može naći radnik.

“Ja imam 3 hektara pod jagodom i plašim se i da pitam da li ću stići obrati svu tu jagodu. Veliki problem je radna snaga koje prosto nema i to je jedna činjenica koja nas iz godine u godinu sve više muči. Pitanje je da li će jagodari uspeti obrati sve površine na vreme.” – ističe Matić.

Dakle, puno je problema koji ove godine muče domaće jagodare. Kao prvo neizvesnost u vezi sa plasmanom, zatim neizvesnost u vezi sa cenom koja prati svaku sezonu, a na kraju i jedno praktično pitanje u vezi sa brojem radnika koji će ove sezone biti na raspolaganju našim proizvođačima.

Prethodni tekstAktuelno: Prvomajske kiše – spas u zadnji čas
Sledeći tekstNeumatičeno stado ovaca u Čalmi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime