Neumatičeno stado ovaca u Čalmi

0
1273
Agrosaveti---stado-ovaca---Calma---03

U ovčarstvu, kao trenutno najpopularnijoj grani stočarstva, nikako ne treba zanemariti neumatičena stada koja apsolutno imaju svoju vrednost. U sremskom selu Čalma, upoznali smo Milana Kekića koji ima stado od 50-ak ovaca. Kako nam je ispričao Milan, njegov otac se oduvek bavio ovčarstvom, a na salašu je čuvao preko 200 ovaca. Naš domaćin se bavio drugim stvarima, međutim, kada je ostao bez posla i sa gomilom neisplaćenih plata, posvetio se ovcama.

Orius 1120x1080

“Imali smo salaš, pa je otac oduvek držao ovce. Bavio sam se drugim stvarima, radio sam u firmi, pa sma ostao bez posla. Trenutno ima 50-ak grla.” – kaže Kekić.

Ovce su ukršteni virtemberg i bergamo, te nisu umatičene, mada naš domaćin želi u budućnosti da ozvaniči čitavu priču, jer bi mu subvencije svakako dobro došle.

Agil 1120x180

Agrosaveti---stado-ovaca---Calma---02

“Ovan mi je sada virtemberg, ovce su ukrštene, bergamo i virtemberg. Dobra je kombinacija. Virtemberg daje mesnatost, a bergamo krupnoću. Jagnjad su kvalitetna. Mada voleo bih imati umatičeno stado. Tih 7000 dinara je veoma značajno, ali nije mi finsnsijski momenat za tako nešto. Ali mislim da bi bilo lepo da i neumatičene ovce dobiju bar nešto od države.” – priča nam Milan.

PROČITAJTE I...  Mladi bračni par iz grada rešio da gradi život na selu-izabrali ovčarstvo

Koeficijent jagnjenja na ovoj farmi je oko 1,3 jagnjeta po ovci, čime je naš domaćin zadovoljan. Vodi računa o ishrani, te iako idu na ispašu, Milan ih naravno i dohranjuje, jer, kako kaže, od gladne ovce ništa ne možete očekivati.

“Idemo svakodnevno na ispašu, ali ih morate dohranjivati. Dajem kukuruz, lucerku, šargarepu koja im je kao poslastica. Imam ječma, sojine sačme itd. Mora ovca biti zadovoljna, ako želite rezultate.” – smatra naš domaćin.

Agrosaveti---stado-ovaca---Calma---01

KVALITETNA JAGNJAD I MINI PEČENJARA

Ono što je pozitivno jeste to što naš domaćin nema problema sa prodajom jagnjadi. Ima već stalne mušterije, a napravio je i manju pečenjaru koju gradske mušterije posebno cene.

“Ima kupaca, imam stalnih kupaca, a to mi je važno. Čak nisam ni imao onoliko koliko su tražili. Uvek prvo podmirim stalne mušterije. Napravio sam  mini pečenjaru, pa kupac dobije kompletnu uslugu. Kako da do Novog Sada nosi živo? Sve zakoljem, pripremim, to ni ne naplatim.” – kaže Milan.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca u Begeču - Isporuka jagnjetine na kućnu adresu

Milan je i član Udruženja ovčara Sirmium sa sedištem u Ležimiru, koje je osnovano pre pet godina. Za sada lepo funkcionišu, razmenjuju iskustva, informacije, a organizuju i ovčarske dane.

Prethodni tekstNeizvestan plasman jagode
Sledeći tekstPreko zadruge do finalnog proizvoda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime