Planiranje bašte – plodored je važan, čak i u malim baštama

0
1159
basta
Foto: Pixabay

Za zdravu baštu koja će nam donositi obilje hrane važno je da unapred znamo koje ćemo biljke da sejemo i sadimo i na kojim mestima, ali i šta ćemo kasnije da posadimo umesto njih. Međutim, za početnike u baštovanstvu višegodišnji plan bašte može da bude težak zadatak. Zato je u članku dat primer konkretnog trogodišnjeg plana rotacije useva.

Spyrale Adama 1120x1080

Plodored ili rotacija useva je praksa da se na jednom mestu uzastopno sade različite biljne kulture, kako bi se vršio pozitivan uticaj na strukturu zemljišta i sastav hranljivih materija u njemu. Na ovaj način se čuva proizvodni kapacitet zemlje, a smanjuje se prenamnožavanje istih štetočina i pojava nekih bolesti.

Ukoliko se na jednom mestu stalno gaje isti usevi koji više ili manje iscrpljuju određene hranljive materije iz zemlje, doći će do poremećaja odnosa hraniva, prenamnožavanja određenih vrsta korova i štetočina, i sve jači napadi istih bolesti. Rotiranjem useva (plodoredom), štetočine i korovi koji prate određene biljke ne mogu da nastave sa razvojem, već to mesto zauzimaju druge biljke koje imaju svoje pratioce.

LIBRETO 1120x180

Uz upotrebu zdravog semena i rasada, primenom plodoreda mogu da se spreče bolesti, poput truleži korena, uvenuća biljaka, kao i neke gljivične bolesti i napadi nekih virusa i bakterija. Zapravo, plodored je jedina uspešna i istovremeno veoma ekonomična mera zaštite povrtarskih biljaka i cveća.

PROČITAJTE I...  Zaštita u organskoj proizvodnji

Useve je potrebno rotirati bez obzira koliko je mala bašta. Zato je neophodno da se nacrta plan bašte i trogodišnji ili četvorogodišnji plodored (ciklus proizvodnje) na njoj.

Početak ne mora da bude težak

Za početak možete da napravite listu povrća koje volite da konzumirate, a onda tu listu da podelite na tri grupe prema tipu povrća: lisnato, korenasto, plodovito i zrnasto. Zatim, baštu ili deo bašte podelite na tri dela.

Valentine Aleksić , dipl. inž. melioracija zemljišta i voda PSSS dala je konkretan primer, koji izgleda ovako:

BaštaPrva godinaDruga godinaTreća godina
Prvo poljeABC
Drugo poljeBCA
Treće poljeCAB


Grupa A
: kupus, kelj, karfiol i ostale krstašice, paradajz, paprika i ostale pomoćnice, krastavci i ostali predstavnici iz familije tikvi.
Grupa B: šargarepa, paškanat, lukovičasto povrće, salata, spanać, blitva, matovilac (zimska salata).
Grupa C: grašak, grašak šećerac i ostale mahunarke.

 

Prethodni tekstBiodizel: Sopstvena proizvodnja goriva za mehanizaciju pravi značajnu uštedu
Sledeći tekstKolike će biti subvencije u 2024. i šta nam donose izmene Zakona o podsticajima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime