Nomadski stočari sa 200 goveda: Nastavljamo očevim stopama

0
604

Dane Lončar, iz Starog Slankamena, je sledeći porodičnu tradiciju nastavio da se bavi nomadskim stočarstvom. Danas on i brat imaju 200 goveda koja su sve do zime na slobodnoj ispaši. Nomadsko stočarstvo je oblik stočarstva, odnosno uzgoj stoke koji uključuje njeno kretanje sa jednog područja na drugo u svrhu pronalaženja sveže ispaše i vode. U Srbiji, u gušće naseljenim ruralnim oblastima,  stočari uglavnom nemaju mogućnosti za ovakav način držanja životinja koji pruža mnogo benefita kako za životinje, zbog boljih zdravstvenih uslova, tako i za same stočare zbog niže cene koštanja hrane, jer se koristi uglavnom kabasta hrana, slama i ispaša.

Adama Maganic 1120x180

Do državne zemlje Dane kaže da nije teško došao, jer je zbog broja grla dobio pravo prečeg zakupa. Od kultura na parcelama se seje: ječam, grašak, kukuruz i detelina. Iako je godina bila sušna, hrane za goveda ima dovoljno da se premosti zimski period.

Prednosti uzgoja po sistemu krava-tele

Prema iskustvima stočara, sistem krava-tele je isplativije od intezivne proizvodnje. Jedna od osnovnih prednosti u uzgoju sistema krava-tele jesu vrlo mala ulaganja u objekte i ostalu infrastrukturu. Zanemarljivo je angažovanje radne snage, pa se samim tim smanjuju i troškovi proizvodnje.U sistemu krava-tele HEREFORD nema premca! I zato je za ovaj sistem najpogodnija upravo rasa „Hereford“, jer je otporna na bolesti i niske temperature, pa se bez problema teli na pašnjacima i u hladnijim uslovima. U ovom sistemu krave se ne muzu zbog mleka, već mleko troši tele, u ređim slučajevima ima i onih farmera koji ne žele da odustanu od muže. Naš sagovornik kaže da se ovakav vid proizvodnje njemu isplati i da za razliku od drugih stočara koji smanjuju stočni fond, on to ne namerava.

MPS baneri II

Udruženje i subvencije značajan vid pomoći

Zahvaljujući subvencijama države konstantno se ulaže u obnovu stada i mehanizacije neophodne za obradu zemlje sa koje se dobija hrana za goveda.

PROČITAJTE I...  Sistem krava-tele sa rasom Hereford: Veća zarada u slobodnom uzgoju

Dane Lončar je član lokalne zemljoradničke zadruge „Beška“, što mu u mnogome pomaže u organizaciji posla i drugim pogodnostima koje pruža udruživanje. U planu je da se u stočarsku proizvodnju pored goveda uvrste i svinje „Moravka“ i „Durok“, radi tova i dalje prodaje. Za kraj našeg razgovora Dane zaključuje da se ovakav vid gajenja goveda u sistemu krava-tele veoma isplati.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Dane Lončar, Stari Slankamen

Prethodni tekstKrmni sirak: Nepravedno zapostavljena alternativa kukuruzu
Sledeći tekstVučić najavio točenje goriva za gazdinstva i na kanistere

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime