Šta je BI VI DI virus kod goveda – kako se manifestuje i leči

0
650
Agrosaveti---virus---bi-vi-di---goveda---01

Sanel Topdžagić iz Mužlje koji ima farmu krava, skrenuo nam je pažnju na jedan veliki problem koji je godinama pratio njgovu proizvodnju, a to je, kako je on tek nakon dugo godina saznao, virus BI VI DI. Puno je gubitaka imao na farmi, a da nije znao konkretan uzrok čestih pobačaja kod krava i uginuća teladi nakon svega 2-3 dana života, da bi tek nakon prave analize na Institutu bilo ustanovljeno da se radi o virusu BI VI DI.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Pre petnaestak godina počelo je da mi se dešava da telad uginu 2-3 dan života, od proliva. To je proliv koji vi primetite ujutru, a ono je do uveče već gotovo. Tražili smo uzroke. Mislili smo ovo je ono je, pa smo prestali da pripuštamo telad na krave, hranili smo ih iz kantice, pa se to smirilo, verovatno ne zbog toga, nego je valjda virus takav, ne mora se javiti uvek. A kod krava izaziva pobačaje. Ja mislim da je krava steona već 4-5 meseci, a ona traži bika, šta je sad ovo? Nisam znao. A ona je usled bi vi dija pobacila, mi to nismo primetili. Nisam znao šta više da mislim, pa je Institut iz krvi radio analize i ustanovio virus bi vi di. Velike farme rade vakinaciju i ja sam je uradio prošle godine i hvala Bogu stanje je dobro.” – kaže nam Sanel Topčagić iz Mužlje.

PROČITAJTE I...  Nomadski stočari sa 200 goveda: Nastavljamo očevim stopama

SVETSKI RASPROSTRANJEN VIRUS

Stručnije odgovore na pitanje o kakvom se virusu radi, kako se širi, a kako leči, potražili smo na Institutu za veterinu. Kako nam je rekao dr Dejan Bugarski, reč je o virusu koji je rasprostranjen širom sveta, a smatra se da uzrokuje najveće štete u govedarskoj proizvodnji. Iako u svom nazivu ima reč dijareja, ona nije najčešći simpom koji zaražena životinja ispoljava.

Magnetic 1120x185px

Agrosaveti---virus---bi-vi-di---goveda---02

“Virus bi vi di ima dva biotipa, to su citopatogeni tip i necitopatogeni tip. U zavisnosti od toga koji tip je izazvao infekciju, zavisi i klinička slika. Najčešći je necitopatogeni. Kako će proteći infekcija sa bi vi di zavisi da li je inficirana odrasla životinja, tele ili još nerođena životinja. Ukoliko dođe do infekije kod odraslih životinja ona može da prođe bez ikakvih kliničkih znakova. Može doći do prolaznog povećanja telesne temperature, ili potištenost, blag proliv. Međutim, vrlo često će se razviti jedna ozbiljna upala pluća. Ukoliko dođe do infekcije ploda, simptomi zavise od toga u kom stadijumu se on nalazi. Ukoliko je to još uvek embrion, oko mesec dana, dolazi do povađanja majke. Ukoliko do infekcije dođe između 30. i 120. dana, virus će u njemu opstati i to najznačajnije u širenju i opstanku ove infekcije. Takvo tele kada se rodi ono postaje doživotni kliconoša. Tokom svog života ono će izlučivati veliku količinu virusa i na taj način će zaražavati ostale jedinke.” – objašnja dr Bugarski.

PROČITAJTE I...  Sistem krava-tele sa rasom Hereford: Veća zarada u slobodnom uzgoju

Virus se najčešće prenosi upravo preko teladi-doživotnih kliconoša, ali je njegovo širenje moguće i na brojne druge načine.

ExelGrow Adama 1120x180

“Da li se može širiti i drugim putem? Da. Pre nekoliko godina smo imali slučaj da je na jednoj farmi krava nastupila jedna masovnija pojava i pobačaja i upala pluća, gde smo utvrdili bi vi di. Zapravo je sa jedne obližnje farme bio doteran traktor sa prikolicom. Tako da su mogući i ti scenariji. Sprečiti unošenje virusa na farmu nije jednostavno. Možemo imati junicu koja je steona, zdrava, a koja nosi tele koje kada se bude rodilo ono će biti kliconoša. Dok je to tele u majci mi ne možemo da znamo o čemu se radi.” – dodaje naš sagovornik.

KAKO SE LEČI I KAKO SPREČITI NJEGOVO ŠIRENJE?

E sad, dolazimo do pitanja: kako iskoreniti virus iz zapata? Naš sagovornik kaže da za to postoje dva načina: imunizacija životinja koja se sprovodi vakcinacijom, a drugi način je izbegavanje dodira sa virusom. Najefikasniji način je kombinacija i jednog i drugog, ističe dr Bugarski.

Infinito Bayer 1120x180 V01

“I vakcinacija i sprečavanje dodira sa virusom koji se vrši tako što se najranije što je moguće ispituju novorođena telad, kako bi se utvrdilo da li među njima ima kliconoša i da se takva telad što pre sklone iz zapata. Vakcina treba da obezbedi jedan visokoimuni status koji će onemogućiti da dođe do infekcije  životinja.” – kaže dr Bugarski.

PROČITAJTE I...  Savet STRUČNJAKA za PRAVILNU proizvodnju KUKURUZNE SILAŽE

Agrosaveti---virus---bi-vi-di---goveda---03

Važna tema, ali isto tako i veoma široka, ali da dodamo još i to da ova bolest ima još jedan svoj oblik, a to je bolest sluzokože, koja se skoro obavezno završava smrtnim ishodom. Kako je sada sistem krava-tele veoma popularan, treba znati da je kod takvog sistema virus teže iskoreniti, jer telad dugo ostaju uz majku.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

BESPLATNA ANALIZA UZROKA POBAČAJA

Da se vratimo na vakcinaciju, naš sagovornik ističe da je veoma važno posavetovati se sa specijalistom koji će reći koja vakcina je najadekvatnija, jer nisu sve jednako dobre za suzbijanje i iskorenjivanje bi- vi- di-ja iz zapata. I još nešto za kraj, pobačaje nemojte ignorisati, već tražite analizu kako biste ustanovili tačan uzrok takve pojave.

“Pošto je jedan od prvih znakova ove infekcije kod krava pobačaj, želim da pozovem sve odgajivače goveda da ukoliko budu imali pobačaje da obaveste svog nadležnog veterinara o tome, jer država plaća ispitivanje uzroka pobačaja.” – naglašava dr Dejan Bugarski.

Spyrale Adama 1120x1080

Prethodni tekstOnline Međunarodni poljoprivredni sajam
Sledeći tekstFarma ovaca u Gajdobri – ima li nade za ovčarstvo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime