Agrarna ekonomska računica nakon lanjske suše

0
985
Agrosaveti - Agrarna ekonomska računica nakon lanjske suše 01

Prilagodljivost, spremnost na promene, proizvodnja van ustaljenih, tradicionalnih načina bavljenja poljoprivredom. Ovo su postali praktično ne samo način sticanja profita, već i  opstanka na surovom i nepredviodivom agrarnom tržištu. Nakon što je podvukao crtu na sve uloženo u prethodnoj godini, Kalapati Mihalj iz Budisave , uvideo je da mu profit nisu doneli kukuruz, soja ili pšenica, već – bostan. Tačnije dinja i lubenica.

Spyrale Adama 1120x1080

Agro saveti - Agrarna ekonomska računica nakon lanjske suše 04

‚‚Bostan nam je u 2017.  bio najbolja dobitna kombinacija‚‚ – ističe Kalapati.

‚‚Dinje sam na veliko isporučiovao po 30 dinara za kilogram. Cena lubenica je varirala, ali nije išla ispod 12 dinara, takođe na veliko. To je bila cena za snabdevanja prodavnica, gde je sve rađeno preko računa. Što se tiče prodaje na malo, na pijacama, lubenice su koštale od 20 do 25 dinara, a dinje mahom 40 dinara po kilogramu. Lepo sam zaradio na bostanu, ali problem je što ta zarada nije uspela da nadomesti ono što sam izgubio zbog suše, kada su podbacile ratarske kulture. Semenski materijal, hemijski preparati, gorivo … Sve je to potrošeno uzalud, na nekim parcelama nije se imalo šta skinuti.  Sreća da su rodile dinje i lubenice‚‚ – uverava poljoprivrednik iz Budisave.

LIBRETO 1120x180

Agro saveti - Agrarna ekonomska računica nakon lanjske suše 03

Da ne beše dinja i lubenica, obr’o bi se bostan!

Po njegovim rečima, proizvodnja dinja i lubenica mu ide od ruke, a što je još važnije, za njih ima tržište.

PROČITAJTE I...  Ambrozija – Prepoznavanje i suzbijanje korova

‚‚Najveći deo bostana plasiramo u Čantaviru, Bačkoj Topoli i okolnim mestima. Obzirom da smo tamo dugo prisutni, mušterije nas poznaju i znaju da nam je roba kvalitetna. Pored toga, snabdevao sam i neke prodavnice, koje su imale interes da po cenama koje su i meni odgovarale, otkupljuju veće količine dinja i lubenica‚‚ – kaže Mihalj.

Agro saveti - Agrarna ekonomska računica nakon lanjske suše 02

Lane je ovaj poljoprivrednik bostan zasadio na tri jutra (pola jutra dinje, ostatak lubenice), a ove godine će gotovo sigurno zadržati te površine.  To je uslovila lanjska ekonomska računica.  Lubenice i dinje su lane imale dobru cenu jer je vladala velika suša, a mnogi povrtari nemaju mogućnost da ih na parcelama zalivaju. Kalapati raspolaže zalivnim sistemom „kap po kap“, u koji je dosta uloženo, ali se na kraju isplatio. Uz obilje sunčanih dana, što pravilno zalivanom bostanu donosi lep ukus. Tačnije slast. Zalivanje je dalo dobar rod, a sve je to donelo pristojnu zaradu.

Prethodni tekstKako se boriti protiv krađa košnica
Sledeći tekstMladi u povrtarskoj proizvodnji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime