Proizvodnja futoškog kupusa u Begeču

0
532
Agrosaveti---proizvodnja-futoskog-kupusa---Begec---03

Prvog jesenjeg dana, bar kalendarski gledano, obišli smo povrtara Nikolu Živanova iz Begeča i njegovu proizvodnju futoškog kupusa. Kako nam je rekao, njegova porodica je oduvek imala futoški kupus, te je on to nastavio, uozbiljivši čitavu priču. Naravno, radi Nikola i hibridni kupus, ali ovaj futoški ima posebnu poziciju u njegovoj povrtarskoj proizvodnji. Iako smo ovde zbog futoškog kupusa, na samom početku razgovora spominjemo onaj rani, hibridni kojem ova sezona nije bila naklonjena.

Adama Asorbital 1120x180

“Ova godina je izuzetno teška za poljoprivrednu proizvodnju, a za kupus posebno. Vremenske prilike nisu bile naklonjene ranom kupusu, mi ga zovemo letnji koji sečemo tamo negde u julu. Velike probleme smo imali sa truljenjem. Desilo nam se da kada krenemo da sečemo u redu, svaka peta glavica bude dobra. Tako da je prinos bio prepolovljen. Taj kupus je bio na vreme tretiran, ali visoke temperature su bile, pa ga mi zalivamo, a on kuva.” – priča nam Nikola.

Agrosaveti---proizvodnja-futoskog-kupusa---Begec---01

LOŠ PRINOS PRATILA I LOŠA CENA

A sve nabrojane probleme, pratila je i veoma loša cena ranog kupusa, dodaje Nikola.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Godina je bila veoma specifična zbog ove pandemije, sve je to uticalo na tržište. Taj rani kupus je bio jeftin, sekli su ga i po 10 dinara na veliko, a u isto vreme prošle godine bio je 25-30 dinara.” – dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Samo je jedan futoški kupus 

FUTOŠKI ZA SADA OBEĆAVA

Ali da se vratimo futoškom kupusu čiji proizvođači se nadaju boljim rezultatima, tako bar za sada izgleda. Naš domaćin pod njim ove godine ima oko 2,5 jutra, a nada se dobroj sezoni, uprkos brojnim izazovima koji su pratili i njegovu proizvodnju ove godine. Ono što prati sam kraj proizvodne godine, jeste suša koja traje od avgusta meseca.

Adama Tomigan XL 1120x180

“Konstantno ga zalivamo. Kiše nismo imali baš dugo, još od avgusta meseca. Ali nadamo se da će ovaj futoški kupus biti dobar, da bude prinos kao prošle godine, ja ću biti zadovoljan. Po jutru sam imao preko 25 tona futoškog kupusa. Inače ove godine sve je tretirano po preporuci stručnjaka iz Udruženja, svi slušamo i radimo kako on kaže i za sada kupus obećava, iako je godina bila idealna za razvoj bolesti i za insekte.” – ističe Živanov.

Agrosaveti---proizvodnja-futoskog-kupusa---Begec---02

KAKO PREPOZNATI FUTOŠKI KUPUS?

Ono što kvari planove proizvođačima futoškog kupusa, jeste nelojalna konkurencija koja hibridni kupus prodaje kao futoški, te manje iskusni kupci na taj način budu prevareni. Zato od ove godine sertfikovani proizvođači će jasno obeležiti i prodajno mesto i džakove, kaže naš sagovornik.

KWS banner 728x90

“Imaćemo jasne oznake na džakovima, na ceradama, gde će pisati ko smo, sertifikacioni broj itd. Tako da ljudi kada to vide mogu biti sigurni da je reč o futoškom kupusu.” – ističe Nikola.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje divljeg sirka

Nikola za sada proizvodi samo sveži kupus, ali se nada da će možda jednog dana i samo udruženje koje okuplja proizvođače futoškog kupusa napraviti jedan dodatni korak ka preradi, pa da se i futoški nađe i kao kiseli kupus, jer kako kaže nema bolje sarme od one napravljene od futoškog kupusa.

pylon galenika jan 023

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja sira u selu Martinci
Sledeći tekstFarma Ile de France ovaca u selu Bare kod Knića

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime