U selu Junkovac kod Topole upoznali smo mladi bračni par, Ivanu i Marka, koji su prošle godine rešili da napuste grad i da život počnu da grade na selu. Nije to bila laka odluka, ali danas kada vide malu Dunju kako uživa u slobodi, znaju da su napravili pravi korak.
“Prošle godine smo počeli da se bavimo ovčarstvom. Krenuli smo sa 6 grla”, započinje svoju životnu priču Marko Jovanović. Kako sam kaže, na ovu odluku su ih naterale okolnosti, loš život u gradu, bedne plate, situacija sa pandemijom… Dobro su razmislili kako žele da žive svoj život i odluka je pala da se presele na selo. “Prvi utisci su super. Ljubav prema životinjama je bila ta, koja je pobedila i dala doprinos da istrajemo u svemu.Vreme će pokazati da li se dovoljno trudimo ili treba još više da se trudimo. Uglavnom bitno je to da – nema nazad”, priča nam Marko.
Prema rečima njegove životne saputnice Ivane, na početku su bili puni euforije, sve je bilo novo, potpuno drugačije od onoga što su pre toga radili. Bilo je izazova, ali i problema. Za sada su ih uspešno rešavali i ne kaju se što su napravili ovaj korak i promenili svoj život iz korena.
Jovanovići su sada u fazi izgradnje svoje ideje, a to je farma ovaca i prerada ovčjeg mleka. Za sada sve ide po planu, kažu nam naši domaćini.
“Danas brojimo oko 40 ovaca, a počeli smo sa 6 grla. Odabrali smo domaću sortu – sjeničku pramenku zato što želimo da gajimo domaću rasu, jer su generalno sve one u problemu”, kaže Marko i dodaje da se ova rasa pokazala odlično, da je dosta otporna i da se lako prilagođava različitim klimatskim uslovima. Pored toga, nemaju većih problema što se tiče jagnjenja, jer se, praktično, same jagnje.
Finalni proizvod i uvećanje stada ovaca
Naši domaćini u glas dodaju da je ljubav prema životinjama omogućila da tokom ovih godinu i po dana sve prepreke uspešno prevaziđu. Ono što Ivana i Marko planiraju jeste prerada ovčjeg mleka, što donekle već i rade, jer smatraju da samo finalni proizvod ima svoju vrednost.
“Prvenstveno smo hteli zbog nas samih. Bukvalno da sami stvorimo sve što možemo u okruženju u kome se nalazimo. Pričali smo sa drugim ljudima koliko su ovčije mleko, sir i drugi mlečni proizvodi malo dostupni. Jeste veća muka, ali smo odlučili da radimo ono što ne radi puno ljudi. Prosto, da se osiguramo i sa druge strane, kada je loša prodajna cena jagnjića na pijaci ili je neka druga problematika koja prati ovu granu stočarstva”, objašnjava nam Ivana. Kako sama kaže, prave čist ovčiji sir, ne mešajući mleko ni sa kravljim, ni sa kozjim. Sir je veoma zdrav i prijatnog je ukusa.
Što se tiče daljih planova, Miloš nam je sa osmehom otkrio da im je u planu proširenje domaćinstva u svakom smislu: proširenje stada na 150-200 grla, proširenje porodice, proširenje imanja.
Jovanovići svoj put grade polako, nigde ne žure. Stado lagano proširuju, objekat su podigli, ispust za ovce imaju, a od ove sezone i veći deo hrane će sami proizvesti. Oboje su veoma kreativni, te smatraju da na selu zaista imaju inspiraciju, jer volje im apsolutno ne manjka. Kažu da je sve ovo još početak, pilot projekat, ali se nadaju da su ovi do sada izgrađeni temelji čvrsti i da će izdržati sve njihove želje i ambicije.
Više pogledajte u video prilogu.