Ovce iz sela Guncati kod Knića

0
1548
Agrosaveti---ovce---Guncat---Knic---01

U selu Guncati koje se nalazi u opštini Knić upoznali smo mladog poljoprivrednika, Marka Glišovića. Još kao dečak znao je da će poljoprivreda biti njegov poziv. Oduvek se njegova porodica bavi stočarstvom, tačnije mlečnim govedarstvom, međutim, Marko je zavoleo ovce.

Spyrale Adama 1120x1080

“Oduvek smo mi držali ovce, ali domaće, neumaičene. Onda smo lagano krenuli sa matičenjem. Danas imam 70 ovaca, umatičenih. Sviđa mi se ovčarstvo, više nego krave, manje je posla, a i perspektivnije mi se čini.” – kaže nam Marko.

Krajem prošle godine, Marko je podigao novi ovčarnik. Kako kaže, uz pomoć ostalih članova porodice, uspeo je da sagradi moderniji ovčarnik kapaciteta do oko 160 ovaca. Svaki slobodan trenutak, kojih baš na selu i nema dovoljno, koristio je da radi na ovčarniku, a kako kaže zadovoljan je krajnjim ishodom, baš kao što su zadovoljne i njegove ovce, jer se radio o ovčarniku napravljenom od prirodnih materijala.

LIBRETO 1120x180

“Dimenzije ovčarnika su 30 metraa dužine, sa 8 metara širine. Sve je od drveta, pod je od zemlje, koja je po meni bolja. Propusnija je, a na betonu ovce oštete vunu. Prostora ima za 160 ovaca, mogu mašinski sve da radim.” – priča nam naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca i svinja u selu Vašica

Agrosaveti---ovce---Guncat---Knic---02

U ovčarniku ima dovoljno svetla i vazduha, te su ambijentalni uslovi veoma dobri. A već pri ulasku u ovčarnik primećujemo da su ovce mnogo niže od nas, a za to postoji opravdan razlog, kaže nam Marko.

“Niže su za 70 centimetara zbog stajnjaka, kako on raste tako se one podižu.” – dodaje Marko.

ISPAŠA NEIZOSTAVAN DEO KALKULACIJA

Planovi našeg domaćina jesu da popuni ovaj ovčarnik kvalitetnim priplodnim materijalom. Za sada sve ide po planu. Kako kaže sa prodajom problema nema, a i trenutna cena je zadovoljavajuća.

“Cena je oko 300-320 dinara. Nemam problema, sve prodam, klanicama, nakupcima, ide dobro, za sad.” – kaže Marko.

Agrosaveti---ovce---Guncat---Knic---03

Njegovu računicu pozitivnom čini i to što su mu ovce veći deo godine na ispaši, i to bukvalno tu na samoj okućnici.

“Imam 12 hektara okućnice. Ispaša mi je spas. Uz to imam i silažu, seno, detelinu, kukuruz. Ishrana je veoma važna. Jagnjad dobro napreduju za 2,5 meseca dostignu 35-40 kilograma.”

Marko je zaista posvećen stočarstvu i kako kaže ništa mu nije teško, jer to voli. Zapravo on veoma voli selo i u ovčarstvu vidi perspektivu. Ima pozitivan duh, vredan te mu možda fali malo vetra u leđa od strane sistema, kako bi sve bilo sigurnije i prosperitetnije. Subvencije mu jesu važne, iako je već dva puta odbijen za jagnjad.

PROČITAJTE I...  Zbog cene mleka rasprodaju krave

“Odbili su nas za jagnjad, jer je otac sa sebe na mene prebacio gazdinstvo, te navodno nisam mogao dobiti podsticaje za prodatu jagnjad.” – priča nam Marko.

Ali Marko ne očajava, na sve gleda pozitivno, pun je elana i planova, a kako kaže, još samo da se oženi, pa će mu sve biti još lepše.

Prethodni tekstProizvodnja jagoda u plastenicima
Sledeći tekstUzgoj maline i malinarska zadruga u Bogaticu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime