Uzgoj Il de Frans ovaca u Beškoj

0
1372
Agrosaveti---ovce---Il-de-frans---Beska---02
Foto: Vertigo produkcija/U našem ataru

Mladi poljoprivrednik, Stojan Jovanović iz Beške je pre samo tri godine na svoje imanje doveo prve ovce, a s obzirom na to da njegov prijatelj već godinama drži il de frans, za tu rasu se odlučio i naš domaćin. Kako kaže, nije se pokajao, jer je teorija kako su one dobre majke i kako jagnjad brzo napreduju, dokazana i u praksi, kaže nam Stojan.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Počeo sam pre tri godine, jedan moj prijatelj ih drži, pa sma od njega uzeo i krenuo. Startovao sam sa 15, danas ih imam 100.” – kaže Stojan.

POSVEĆENOST PRE SVEGA

Oformio je Stojan jedno ozbiljno stado il de frans kojem je maksimalno posvećen i on i njegovi roditelji. Veoma su ponosni na dosadašnje rezultate, a koeficijent jagnjenja ove godine je i više nego odličan.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---ovce---Il-de-frans---Beska---03

“Imam dva jagnjeta po ovci, zadovoljan sam, naravno. I ove godine je tako bilo, dva po ovci, a jedna je ojagnjila trojke. Nisam imao ni jedno uginuće, a kako do toga? Pa moraš biti prisutan, mi dva meseca nismo spavali.” – dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Ovčarstvo u selu Žirovnica

NEMA DOVOLJNO ZEMLJE

Stojan je zaposlen u obližnjoj firmi, pa svaki slobodan trenutak koristi da se posveti svojim ovcama. Kako kaže, najviše voli da kada dođe kući skuva kafu, dođe u ovčarnik i posmatra stado, jer samo tako u svakom trenutku može da zna u kakvom je zdravstvenom stanju svako grlo. Ishranu, uz genetiku, ističe kao veoma važnu, ali našem domaćinu nedostaje zemlje. Po pravu prečeg jeste dobio nešto, ali je parcela toliko nepristupačna, da je od nje odustao.

pylon galenika jan 023

“Dobio sam po pravu prečeg, ali dole na Adi, preko Dunava. Tamo ne mogu ići raditi. A ovde u selu nikako ne mogu dobiti neku parcelu, a baš mi treba.” – ističe Stojan.

Agrosaveti---ovce---Il-de-frans---Beska---01

CENA JAGNJADI OVE GODINE VEOMA LOŠA

Zbog svega toga subvencije mu puno znače, jer pomoću njih može da dokupi hrane, dodaje Stojan. Ove godine mu ni tržišne prilike, iliti neprilike, nisu išle na ruku, jer je cena bila ispod očekivane, ističe Stojan.

KWS banner 728x90

“Pre se bar moglo prodati, a ove godine jako teško. Cena je bila 300 dinara, a sada 24-250 dinara, to je baš malo. Cena je ste niska, ali ni kupaca nije bilo. Oterao sma u Temerin po ceni od 250 dinara.” – dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Sjenička pramenka: Izdržljiva rasa ovaca i za planinske uslove

Naš sagovornik ističe da je ta cena na granici isplativosti, ali je bio prinuđen da ih proda, jer kada pređu određenu kilažu, bivaju još jeftiniji, a i teže ih je prodati. Vanredno stanje koje je definitivno uticalo na tržište, pokvarilo mu je planove i želje, ali ne odustaje, jer se nada da će se cena vratiti na spomenutih 300 dinara.

Prethodni tekstHutchinsons: Fotografije drona efikasni proizvodni alat useva
Sledeći tekstNew Holland predstavlja novi Crossover Harvesting

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime