Stari zasadi jabuke još uvek profitabilni

0
688
Agrosaveti---jabuke---Vinca---02

U Vinči kod Topole većina meštana se bavi voćarstvom. Među zasadima dominiraju jabuke. Tako je i kod porodice Gavrilović koja takođe ima dugu tradiciju u voćarskoj priči.

Adama Maganic 1120x180

“Reč je o porodičnoj tradiciji, a započeo ju je moj deda čijih zasada još imamo, zatim otac, pa nastavio i ja. Od ovih par hektara pod voćem dominira jagoda, ima tu i šljive i nešto vinograda, ali primarne su jabuke.” – kaže naš domaćin, Nebojša Gavrilović.

Kada smo ih mi posetili, berba je bila pri kraju, a naši domaćini godinu ocenjuju kao solidnu, s tim da je suša ipak doprinela sitnijim plodovima. A ni ovogodišnja cena nije za pohvalu.

Paradajz 1120x180

“Suša je uzela svoje, to definitivno. Par meseci nije bilo kiše. A što se cene tiče, ponuđeno je 25 dinara za prvu klasu, a to baš i nije dobro. Ulaganja su sva poskupela, tako da se to teško može ispratiti.” – ističe Nebojša.

Agrosaveti---jabuke---Vinca---01

ZASAD JABUKE STAR 35 GODINA

Prvi zasadi jabuke porodice Gavrilović datiraju još iz 80-tih godina. Jedan takav još uvek rađa, te za sada ne planiraju da ga izvade, kaže naš domaćin.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Da ovaj zasad nije isplativ, mi ga ne bismo održavali. On i dalje donosi profit. Bilo bi šteta izvaditi ga. Inače mi imamo krušku iz 1937. još rađa, može i ova jabuka još puno dati.” – smatra naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Ratarsko - voćarska proizvodnja u selu Bošnjane

“Ovaj zasad je podignut ranih 80-tih i još je u eksploataciji. Zasad je kvalitetno održavan, daje mu se puna agrotehnika te je zato u dobroj kondiciji. Imaju ovi domaćini i novije zasade, modernije, na modernijim podlogama, ali kada uporedi ta dva, odluka je da se nastavi sa eksploatacijom i ovog starog.” – kaže dipl.ing. Danko Petrović iz PSS Kragujevac.

Krompir 1120x180

A prema rečima i domaćina i struke, ovaj stari zasad ima dosta prednosti, ali i mana koje se ogledaju pre svega u otežanoj berbi, jer se ona mora odvijati sa merdevina.

Agrosaveti---jabuke---Vinca---03

“Mane jesu ta berba, možda i zaštita, jer se u ovim krunama, koje su veće i bujnije, vlaga duže zadržava. Sa druge strane podloga je drugačija, koren je dublji te lakše podnese sušu, jer se ovaj voćnjak ne navodnjava.” – ističe Petrović.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

U prosečnim godinama, ovaj zasad će dati vrhunski kvalitet, dodaje naš sagovornik. Prinos će se kretati od oko 150-200 kilograma po stablu, a oko 25 tona prve klase po hektaru. Dakle, ovi stari zasadi daju nešto sitnije plodove, ali i dovoljan procenat prve klase.

PROČITAJTE I...  Kontrola PLODNOSTI ZEMLJIŠTA donosi uštedu 20-30 posto

IMAJU LI NOVA ULAGANJA OPRAVDANJE?

Naravno, naši domaćini imaju i modernije zasade, ali kako kažu za sada ne razmišljaju o novim proširenjima, zbog loše cene jabuke, kao i zbog loše atmosfere na tržištu.

Adama Forapro 1120x180

“Ne razmišljamo o novim ulaganjima, posebno ako dobro ispratimo trenutnu situaciju na tržištu. Ovo je voćarski kraj, ali sada su svi u nekoj fazi mirovanja kada su ulaganja i proširenja u pitanju. Jednostavno ne znamo kako će se situacija odvijati dalje, hoće li se situacija malo popraviti. Za sada je sve znak pitanja.” – smatra Nebojša Gavrilović.

Agrosaveti---jabuke---Vinca---04

A znak pitanja se pojavio zbog sve većih ulaganja i veoma teškog plasmana jabuke, ističe Danko Petrović iz kragujevačke Poljoprivredne savetodavne službe.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

“Za jedan hektar jabuke neophodno je obezbediti za prosečan prinos od 30 tona, oko 2000 gajbi drvenih. Cena gajbi svake godine raste, sada je bila oko 75 dinara, a ne sme se koristiti stara ambalaža. U jednu gajbu nam stane 15 kilograma jabuke. Eto samo za tu stavku koliko vam treba novca? Tokom berbe proizvođačima su neophodna velika novčana sredstva. Podižu se krediti, poljoprivrednici se zadužuju, a cena ne prati ulaganja. Tako da su svi u dilemi, imaju li sva ta ulaganja na kraju opravdanje.” – dodaje Petrović iz PSS Kragujevac.

PROČITAJTE I...  Ovo se ne propušta! BESPLATNI kalkulator ishrane krava za bolju produktivnost

Prošle godine je ovaj kraj pogodio jak grad te su proizvođači u novu sezonu ušli veoma oslabljeni. Iako ove godine kvalietetnog roda itekao ima, cene na tržištu voća šumadijske proizvođače dovode u jedan nezgodan položaj, te se svi pitaju koliko će još moći finansirati proizvodnju, i da li je to opravdano, dodaje Petrović.

Prethodni tekstFotkaj plod i uvećaj rod – Mladi ratar iz Bavaništa
Sledeći tekstUzgoj ovaca rase Virtemberg u Mošorinu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime