HERCEGOVAČKI med – nema lekovitijeg

0
218

Zbog specifičnosti klime, retko koji med može da se po kvalitetu i ukusu poredi sa hercegovačkim. Proizvodnja meda u Hercegovini ima viševekovnu tradiciju. Već odavno je poznato da su hercegovačka brda puna lekovitih trava i bilja. Zahvaljujući geografskom poreklu na daleko je čuveni njihov med. Kako kažu pčelari, nastaje od preko tri stotine vrsta lekovitog bilja.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Na sajmu meda u Beogradu, svoje proizvode, osim domaćih pčelara, ponudili su i gosi iz regiona. Slobo Barzot iz Trebinja spada u red većih pčelara sa preko 400 košnica.

Divlja paša pčela sa velikim brojem biljaka i nezagađenost prostora doprinose izuzetnom kvalitetu pčelinjih proizvoda. Hercegovački med je poseban jer ima aromu i strukturu koji ga svrstavaju među najkvalitetnije u Evropi.

2022 Custodia 1120x1080

Tamniji med, kakav je hercegovački, sadrži četiri puta više gvožđa, dva puta više bakra i četrnaest puta viđe mangana nego med svetle boje i to zahvaljujući tlu, klimi i vetru. Za pčelare u Srbiji prethodna godina bila je loša pa je meda bilo manje. U regionu je situacija ipak bila nešto bolja i imalo je i šta da se izvrca.

PROČITAJTE I...  Suncokretova paša izvukla inače lošu sezonu za pčelare

Trebinjski med je najkompleksniji po svom sastavu i sadrži najviše vitamina koji potiču od mnogih lekovitih biljaka, jer svaka od njih ima specifičan hemijski sastav. Med od žalfije je veoma tražen na beogradskom tržištu. U Srbiji se ne proizvodi, pa kada stigne iz Hercegovine, uvek se traži tegla više.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Raznolikost biljnih vrsta daje trebinjskom medu raznovrstan i bogat sastav. Mediteranska klima koja se sudara sa kontinentalnom u kršu Hercegovine, daje izuzetno jako i zdravo lekovito bilje, od koga pčele prave aromatičan i lekovit med. U poređenju sa vrstama meda koje se proizvode u drugim krajevima, trebinjski med je prava riznica lekovitih sastojaka.

Prethodni tekstBudućnost agrara: Školovani poljoprivrednici na imanjima
Sledeći tekstProblem plodnosti kod krava: Kako ostvariti optimalnu proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime