Iako je sasvim slučajno ušao u pčelarstvo, te male radilice su sada deo njegovog života. Branislav Bežanović, Lela, iz Inđije kaže – ko se tim poslom bavi ispravno i pošteno, za njega nema zime. Od jednog roja ubrzo je kupljeno još dva, posao se širio, med su ovom pčelaru tražili svi koji su ga jednom probali, te danas Branislav ima preko 260 društava pčela.
Prihranjivanje pčela i njihova priprema za zimski period je jedan od najbitnijih poslova za berićetno proleće.
Porodični posao za sve generacije
Branislava će po njegovoj želji naslediti dva unuka. Jedan od njih, Stevan Bežanović, iako je uspešan student na Prirodno matematičkom fakultetu, smera inforacione tehnologije, nema dilemu hoće li nastaviti dedin posao. Kako kaže u toku su zimski poslovi i velika prprema za proleće.
U ovoj porodici i njihovom poslu vrata su širom otvorena za sve preglede ispravnosti proizvoda. Kvalitet meda proverava se na nekoliko nivoa a Branislav garantuje da njegov med ne pravi on , već njegove pčele.
Api koktel
Pčelarsko gazdinstvo Bežanović na daleko je poznato po lično njihovom proizvodu- Api koktelu. To je med od uljane repice sa puno polena, propolisa, brusnice i bademovog semena, a kao garant da je kvalitetan Branislav navodi da ne pamti kada je bio prehlađen i bolestan. Ovaj samouki doktor nauka za pčele objasnio nam je koliko one troše hrane , tj medA po mesecima.
Priču o jednoj od najzdravijih namirnica završavamo uverenjem da će posao da se razvija i da će se za porodicu Bežanović čuti i narednih decenija, te da mladi ipak prepoznaju prave vrednosti i ostaju u porodičnom poslu.
Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.
Sagovornici: Branislav i Stevan Bežanović, pčelari iz Inđije