Cvetovi lipe se beru u junu, a ovo su dejstva čaja od lipe

0
1044
lipa cvetovi lipe
Foto: Wikipedia. org / Autor: Philmarin - Vlastito djelo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15505811

Lipa može da živi nekoliko stotina godina i da naraste u visinu od 35 metara. Njeni mali žućkasti cvetovi cvetaju tokom juna. Kako se beru i kakvo je dejstvo čaja od cvetova lipe, saznaćete u narednim redovima.

Adama Asorbital 1120x180

Stari Sloveni smatrali su lipu za sveto drvo, a verovali su da ima moć da ih zaštiti od zla i uroka. Cvetovi lipe se beru u junu, a karakteriše ih predivan i opojan miris. Treba ih brati prepodne, pre jakog sunca, a zatim staviti da se suše na provetreno mesto i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Prema Tucakovu (1950), bilo je godina kada je Jugoslavija izvozila po 50 vagona godišnje cveta lipe. Iz Vojvodine su se najveće količine ove droge sakupljale sa Fruške gore i na Deliblatskom pesku, navodi Chamomilla.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Cvet lipe sadrži preko 1% flavonoida, oko 10% sluzi, leukoantocijanidine i etarsko ulje, navodi Institut „Dr Josif Pančić“. Čaj od cvetova lipe se koristi kao sredstvo za olakšanje znojenja kod infekcija praćenih povišenom temperaturom, groznicom i kašljem. U kombinaciji sa limunom i medom odlična je preventiva protiv upale grla i sinusa. Takođe, smanjuje iritaciju grla, kašalj i olakšava disanje, a opšte je poznato da unosi mir, smiruje nervozu i donosi dobro raspoloženje. U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo za izmokravanje, olakšanje varenja, smirenje grčeva i za umirenje.

PROČITAJTE I...  SREMUŠ: Lek iz šume u vašoj bašti

Kako navode iz Instituta, ne preporučuje se srčanim bolesnicima i ne treba ga piti više od 2-3 šoljice dnevno.

1120x180px

Važna napomena: Primena lekovitih biljaka i lekovitih delova biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Prethodni tekstČAJ od LJUSKI JAJA: Čudotvorna, naučno dokazana PRIHRANA za PARADAJZ
Sledeći tekstReakcije VOĆAKA na NEDOSTATAK VLAGE: Prepoznavanje simptoma

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime