Sremski svinjokolj u selu Voganj

0
3001
Agrosaveti - Svinjokolj Srem 02

Miris svežeg mesa, suvih kobasica, šunki i kuvanja kotlića i dvadesetpetu godinu za redom privukli su veliki broj Sremaca u centar sela Voganj na tradicionalni sremski svinjokolj.

Adama Asorbital 1120x180

„Jednom smo imali odlaganje ali nismo ga prekidali nikad u toku ovih 25 godina. Trenutno ima 7 ekipa i takmiče se u brzoj obradi mesa, brzom šurenju, brzom pravljenju slanine, pravljenju čvaraka, džigernjače, kobasice itd. Ideja je da se pokaže našim mlađima kako je to ranije bilo i kako je rađeno.“ – kaže nam Jovan Matić, poljoprivredni proizvođač iz Vognja.

I ove godine, kao i svih prethodnih, prijavljene ekipe iz okolnih sremačkih sela takmičile su se u brzoj obradi svežeg mesa, kuvanju kotlića i tradicionalnog načina pripremanja svinja za obradu. Iako smo uveliko u dvadesetprvom veku, iako je svakodnevica sve brža te se tako i hranimo Sremci međutim kažu da nisu spremni da dignu ruke od tradicije čak i kada je ona i skuplja i sporija od svega ostalog što nam je danas dostupno.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agro saveti - Svinjokolj Srem 03

Vlada Jelovac, poljoprivredni proizvođač iz Šašinaca kaže – „Ja pamtim kao dete, klalo se jedanput godišnje, samo jedanput godišnje i to je bilo slavlje. Danas je ako može za dan da bude do dvanaest, da bude sve gotovo i da kažemo – mi završili, ali nije to – to.“ – ali, nisu ni institiucije. Pokrovitelj te manifestacije i ove godine bila je opština Ruma uz podršku Ministarstva poljoprivrede.

PROČITAJTE I...  Šta za sremske vinarije znači zaštita geografskog porekla

„To sada sve više postaje industrija. Ovo je jedan tradicionalan način prerade mesa, ovde imate i male klanice koje su izložile svoje proizvode ali imate takođe i tradicionalno klanje, videli ste i paljenje sa slamom kao što je to nekada rađeno, zato je dobro da ono što je gotovo otišlo u zaborav ponovo možemo da vidimo i da na taj način čuvamo tradiciju.“ – saznajemo od Nenada Katanića, zamenika ministra poljoprivrede.

Adama Tomigan XL 1120x180

Neke od najstarijih učesnika i dugogodišnjih kapitena ekipa koje se tradicionalno takmiče, pitali smo koliko je zapravo danas drugačije u odnosu na vremena koja se pamte, a tiču se tradicije zimskih svinjokolja.

Vekovima, širom Srbije u ovo doba godine ljudi su se spremali za duge i hladne zime. Meso i hrana generalno bili su na prioritetnom mestu za obezbediti i svako je spremao onoliko mesa koliko je bio u mogućnosti. Načini obrade i pripremanja mesa za zimu, poznatiji kao svinjokolji u Srbiji su, neretko prvenstveno bili organizovani zarad druženja familije i komšiluka i u tome je uporavo i bila njihova čar. Ovogodišnji svinjokolj imao je baš taj cilj – da se prikaže tradicionalan način obrade svinjskog mesa, da se meštani druže i zabave kao i da se proda poneki od domaćih proizvoda i sve je to još jednom uspelo.

KWS banner 728x90

Opširnije pogledajte u prilogu.

PROČITAJTE I...  Najbolje vino sa Balkana dolazi iz Srema

Prethodni tekstLisna rđa pšenice – Puccinia recondita
Sledeći tekstProizvodnja i sušenje lekovitog bilja u selu Dobrić

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime