Proizvodnja i sušenje lekovitog bilja u selu Dobrić

0
4334
Agrosaveti - lekovito bilje 07

Nije novost da mladi u Srbiji dugo tragaju za pravim poslovima u kojima će u potpunosti moći da se ostvare i daju svoj maksimum. I statistika nažalost kaže da ih je sve više. Ali dobra vest je i to da je sve više onih koji se ne prepuštaju statistici, udružuju se i sami kreiraju svoju budućnost. Mi smo u selu Dobrić kod Šapca naišli na čak petoro njih mlađih od 30 godina, koji su pre godinu dana rešili da ne čekaju da se stvari poklope, već da ih sami stvore. Srđan Aleksić i njegovih četvoro prijatelja, bili su bez posla. A onda su došli na ideju da zemlju koju imaju u selu iskoriste za proizvodnju lekovitog bilja, potom njegovo sušenje i u narednom periodu i proizvodnju eteričnih ulja.

Spyrale Adama 1120x1080

Nisu imali velike površine za početak, ali opet bile su dovoljne da se krene sa nevenom koji polako doživljava ekspanziju na našem tržištu. Već ove godine, Srđan kaže da će proširiti i površine i kulture, te se uskoro počinje sa sadnjom smilja na jednom hektaru, ali i belog sleza na tri hektara. Zanimljivo je da su ovi mladi svoju računicu i praktičnost odmah na početku svog poljoprivrednog poslovanja pronašli u udruživanju i osnivanju zadruge.

PROČITAJTE I...  Semenke lana – Šta sve čine za naše zdravlje?

Nedostatak stručnosti za ovu, još uvek ne rasprostranjenu proizvodnju u našoj zemlji, nadomestili su sa profesorima zemunskog Poljoprivrednog fakulteta kažu, kao i sa lokalnim profesorima koji su im više nego dosta pomogli i saradnja se nastavlja.

Veoma je bitno jasno postaviti i ideju i ciljeve koje želite da postignete kaže Srđan. On i njegove kolege usaglasili su se odmah na početku da žele da se bave organskom proizvodnjom lekovitog bilja i put sertifikacije je već krenuo – od prvobitne analize zemljišta, do svih ostalih koraka koji su neophodni u narednom periodu.

Sa ovakvom organizacijom, nije bilo problema ni sa plasmanom proizvoda iz prve godine proizvodnje, čak ni sa izvozom.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Neven je zahtevna biljka čija skoro cela proizvodnja zahteva ručni rad. Dozreva u jeku mnogih voćarskih kultura kojih u ovom kraju ima znatno više, te je bio problem pronaći adekvatnu radnu snagu. Zanimljivo, ovi mladi ljudi su i za to pronašli rešenje kroz program edukacije i angažovanja osuđenika u kazneno-popravnom domu u Šapcu.

PROČITAJTE I...  Izbor zemljišta za organsku proizvodnju

Agro saveti - lekovito bilje 01

Kupovinu destilatora za proizvodnju eteričnih ulja koja se očekuje ove godine, omogućili su putem dostupnih sredstava iz Fondova koji podstiču poljoprivrednu proizvodnju mladih, a na putu sertifikovanja za bavljenje organskom proizvodnjom, pomoći će im grad Šabac. Tako da načina za dobar početak uvek ima, poručuju ovi mladi poljoprivrednici koji ne kriju da jedva čekaju da u potpunosti zakorače u drugu poljoprivrednu godinu.

Opširnije pogledajte u prilogu.

Prethodni tekstSremski svinjokolj u selu Voganj
Sledeći tekstSetva DEKALB hibrida kukuruza u selu Pankovo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime