Mladi Miloš Vlaškalić iz Bačke Palanke se tokom školovanja u Poljoprivrednoj školi zaljubio u vijetnamske svinje, te je pre osam godina rešio da osnuje i svoju malu farmu. Danas ima četiri priplodne krmače i jednog nerasta, sa tendencijom proširenja proizvodnje. Kao što vidite one slobodno šetaju po dvorištu, vole blato, vole da riju, te ih ne treba zatvarati u obore, ističe Miloš.
“To je inače poludivlja svinja. Ona traži prostor, blato, traži kretanje. Jedan prijatelj i ja smo napravili jedan eksperiment. Naime, podelili smo jedno leglo, ja sam moje držao puštene 365 dana u godini, a on je svoje stavio u svinjac i hranio koncentratom. Posle godinu dana, moji su bili oko 100 kila, a njegovi 50 kilograma. Tako da, eto za oko godinu dana one dostignu 80-100 kilograma, ali krmače kada pređu 80 kg gube polnu sposobnost.” – priča nam Miloš.
Dakle, one ne vole koncentrat, već prirodnu hranu, kukuruz, zeleniš i tako dalje, dodaje Miloš.
“Hranim ih žitaricama, sameljem, kako bi bolje iskoristile. Najčešće je to kukuruz. Inače, njihova osnovna hrana je zeleniš. Povrće, voće, trava, bukvalno sve što iz kuhinje ostane. Ja ih zovem mala farma za reciklažu. Uzmem one sitne jabuke, isečem ih, malo su razmažene, zatim lomljenu šargarepu, kupus itd.” – kaže naš domaćin.
OPRASE 8-10 PRASIĆA
Reč je o ranostasnoj svinji, ali ne treba je pripuštati premladu, ističe naš domaćin. Vrlo su dobre majke, a u čuvanju mladih vrlo rado učestvuje i mužjak. U proseku oprase od 8 do 10 prasića, bar kada je reč o Miloševim krmačama.
“Mužjaci već za tri meseca postaju polno zreli, a ženkama treba 4-5 meseci, ali ne treba je pripuštati, po meni nije dovoljno razvijena. Tek tamo kada napuno 10-12 meseci, onda je puštati kod nerasta. Dobre su majke, sve zajedno brinu o svim prasadima. One se same sklone u brlog kada trebaju da se oprase, ja im samo obezbedim suvo mesto, slamu.” – ističe Miloš.
MESO IM JE SOČNO, PROŠARANO
Tržište za vijetnamske svinje postoji. Neki je kupuju kao kućnog ljubimca, dok nije zanemarljiva ni prerada njihovog mesa koje je veoma ukusno.
“Ja prodajem samo prasad, 3-4 meseca staru. Sve prodam. Ne žalim se. Ja pravim I mesne prerađevine, meso je sočno, prošarano, ukusno.” – dodaje naš domaćin.
Inače Miloš je pravi zaljubljenik u životinje, pa je ovo njegovo dvorište praktično kao mini zoološki vrt. Osim svinja, tu su i guske, udomljeni psi, zatim kembel patke, koke nosilje koje je spasio iz kaveza, iz intenzivnog uzgoja, koje su ovde praktično naučile da hodaju po zemlji, a koje i dalje nose jaja. Miloš je čak prodao auto kako bi spasio ovu kobilu od sigurne smrti u klanici, tako da Paulina danas sretno živi sa svim ostalim spašenim životinjama.