Uzgoj ovaca u selu Kloka

0
2407
Agrosaveti - Uzgoj ovaca Kloka 01

U takozvanom trouglu opština Rača, Smederevska Palanka i Topola nalazi se selo Kloka. Svojevremeno jedno od najpoznatijih sela po ovčarstvu kako tvrdi naš domaćin Radivoj Jeftić. Radivoj je rođen na ovom gazdinstvu pre 72 godine. Tu je zasnovao porodicu koja se i danas zajedno, uverili smo se, bavi poljoprivredom.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Radivoj Jeftić je i osnivač Udruženja odgajivača ovaca Oplenac virtemberg koje je nakon osnivanja krajem novembra 2003. godine okupljalo zavidan broj uzgajivača kao i grla.

Podrška je stigla iz Švedske ali ne samo za osnivanje udruženja već prvenstveno za edukaciju proizvođača ali i potencijalnih šišača ovaca. I danas se nije stalo sa edukacijom gde je trenutno aktuelan informator o uzgoju svih rasa ovaca koji i potpune početnike detaljno vodi kroz celu proizvodnju.

ExelGrow Adama 1120x180

Agro saveti - Uzgoj ovaca Kloka 02

“Mi smo prvo krenuli sa edukacijom odgajivača. Najveći stručnjak na ovim prostorima, za ovčarstvo i kozarstvo je Frida Bauman iz Beograda. Ona je ovde bila i ostala veoma prisutna. Tako da smo mi ljude prvo pokušali da edukujemo kako se savremeno bavi uzgojem ovaca. Pošto je ovde veliki problem bilo šišanje ovaca, Šveđani su finansirali, obezbedili su nam električne mašine za šišanje i doveli su stručnjaka sa Novog Zelanda, jednog od najboljih u svetu, koji je obučio naša dva čoveka za mašinsko šišanje ovaca. Sada ovo selo ima dvadeset mašinskih šišača, oni šišaju i skupljaju vunu. Mogu vam sa zadovoljstvom reći da iz ovog sela godišnje ode 40 tona vune.” – sa ponosom ističe Radivoj.

PROČITAJTE I...  Otkup ovčije vune u Šumadiji

Umesto dosadašnjih predavanja, brošure o uzgoju ovaca na malim gazdinstvima do sada su izazvale veliko interesovanje. Četrnaest godina kasnije, od osnivanja udruženja naš domaćin kaže da se broj članova smanjio ali da se u šumadijskom kraju i dalje ima približno isti broj ovaca ali se svest proizvođača promenila.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Naš domaćin nekada je bio uzgajivač isključivo rase virtemberg ali od nedavno je u osnivanju novog stada druge rase – sjeničke ovce, koje su se, u praksi pokazale kao veoma izdržljive i kao rasa koja se odlično adaptirala na prirodne uslove, kako na visoke, tako i na veoma niske temperature.

Kada je tržište ovčijeg mesa u pitanju kod nas veliki problem po pitanju cena ovaca Radivoj kaže i dalje stvaraju prekupci.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Još jedan nedostatak je i zakonodavna neuređenost.

Poučen iskustvom iz Sjenice na čijem sajmu ovčarstva je letos bio naš domaćin kaže da se sve može urediti ako se hoće, malim koracima, ali može.

Spyrale Adama 1120x1080

I u osmoj deceniji života našeg domaćina ne napušta ljubav ni entuzijazam prema stočarstvu. S obzirmo na to da su godine u ovčarstvu ovog proizvođača naučile da je ovca jedna od najisplatljivijih životinja za uzgoj, kaže neće odustati na putu svoje edukacije i svega onoga što je još pre 14 godina započeo, jer proizvođači treba da znaju i rade na svojoj proizvodnji od prvog dana kada se u nju upuste.

PROČITAJTE I...  Ovčari ne odustaju od svoje klanice: Prikupljaju donacije za njen završetak

Za više detalja pogledajte naš prilog.

Prethodni tekstUzgoj Alpino koza u Sokobanji
Sledeći tekstNiču malinjaci u novopazarskom kraju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime