Farma Banatskog gološijana u Čurugu

0
605
Agrosaveti farma Banatskog golosijana Curug 02
Timac AGRO

U Čurugu smo obišli odgajivača Banatskog gološijana, Predraga Klepića koji je farmu osnovao pre nekoliko godine, a kako kaže krenuo je sa 5 koka, dok danas ima matično jato od 100 komada i oko 250 jedinki od kojih će proširiti i podmladiti postojeće matično jato. Reč je o autohtonoj rasi, koja je nastala pre 200 godina, a nastala je ukrštanjem Erdeljskog gološijana sa domaćim kokoškama u okolini Kikinde. Kako kaže naš domaćin, i on sa svojom farmom želi da doprinese da se sačuva, ali i proširi ova rasa živine.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

“Banatski gološijan je mesnat, nosi 200-250 jaja godišnje, a petlovi mogu i za tov. Budu mesnati, sočni, kvalitetni. Kombinovana je rasa, i za meso i za jaja. A ono što je važno jeste da je ova rasa veoma otporna.” – kaže Predrag.

Baš zbog tih osobina, banatski gološijan je idealan za slobodan uzgoj, jer je otporan, ne vakciniše se, a najsrećniji je kada šeta po dvorištu, čvaka insekte, crviće, kao i zrnastu hranu. Reč je o visokoproduktivnoj živini u pogledu i jaja i mesa, ranostasna je, a izuzetno dobro podnosi i visoke temperature leti, kao i niske zimi. Kao što joj i samo ime kaže, prepoznatljiva je po goloj šiji, ali sa karakterističnom pufnom od perja. Što se ishrane tiče, nije zahtevna, sve zavisi šta želite da postignete, dodaje naš domaćin.

Coltrane 1120x180

Agrosaveti farma Banatskog golosijana Curug 03

JEDAN PETAO NA 10-12 KOKA

Naš domaćin je akcenat stavio na na reprodukciju, i za sada sve teče po planu, kaže Predrag.

PROČITAJTE I...  Ratarstvo i govedarstvo u Čurugu

“Mlađi petlovi, godišnjaci, idu na starie koke. Jaja kupimo 14 dana, zatim ih stavljamo u prostorije do 25 stepeni, u mraku, onda se stavljaju u inkubator. Posle deset dana se lampira da vidimo da li je oplođeno, ili nije. Čeka se dale 21 dan, pa se izlegu pilići. Onda ide nova tura i tako u krug 6-7 meseci, po potrebi. Oko 80% bude oplođenih jaja, zavisi od petla. Na 10-12 koka ide jedan petao, ako imate prostora, ja baš i nemam, a petlovi se tuku, smanjuje se oplodnja. Poželjno je da budu odvojeni sa kokama, onda je oplodnja 100%.” – kaže naš domaćin.

Tekton 1068x180px

Agrosaveti farma Banatskog golosijana Curug 01

POTRAŽNJE IMA I ZA JAJIMA

Predrag prodaje i jaja, 100 dinara je komad, a kako kaže, potražnju ne može da zadovolji. Smatra da u svemu ovome ima perspektive, ali proizvodnja zahteva prisutnost i odgovornost, kako bi i rezultati bili ekonomski opravdani.

“Ima potražnje, sve prodam, ali retko gde zaživi proizvodnja, jer ljudi misle da oko njih ne treba ništa. Nije istina, morate se posvetiti ovome, morate biti prisutni. Postoje i subvencije, 450 dinara po umatičenoj koki, ali samo ako imate minimum 50 komada. Taj novac dobro dođe svakako.” – dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Uzgoj krava, svinja i ovaca u Čurugu

Želja našeg domaćina je da proširi proizvodnju, jer potražnja takav plan opravdava, a cilj je oko 500 koka, kaže Predrag.

Prethodni tekstProizvodnja rasada u Srbobranu
Sledeći tekstProizvodnja organskog grožđa i vina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime