Najstarija porodična živinarska farma: Za godinu dana proizvede 9 miliona pilića

0
744

Kada je još u doba stare Jugoslavije, 1962- ge godine napravio prvi stoni inkubator za proizvodnju pilića i ćurića, Laslo Šinković Stariji, iz Bečeja, znao je da će se njegova živinarska farma ubrzano razvijati, ali nije ni slutio da će se, nekoliko decenija kasnije, njegovi naslednici – sin Laslo Mlađi i unuci, svrstati u red najboljih proizvođača jednodnevnih pilića brojlera i koka nosilja u zemlji.

Adama Asorbital 1120x180

Prilikom obilaska ove moderne živinarske farme u Bečeju, Laslo nam je, predstavljajući njihov rad, pričao i o svojim prvim sećanjima iz detinjstva, kada su njegovi roditelji započeli proizvodnju. Kako kaže, hteo – ne hteo, on je bio uključen u rad farme od malih nogu, pošto je u prostoru sa inkubatorom bio i njegov krevetić, i uživao je da jednom nedeljno, sa majkom vadi piliće iz inkubatora. Ta ljubav je ostala, dodaje on, do današnjeg dana, a protkana je i željom za kontinuiranim rastom i razvojem porodične firme.

Od stonog inkubatora do digitalizovane proizvodnje

Da bi održali korak sa zahtevnim i nepredvidivim tržištem, sve uslove poslovanja sinhronizovali su sa onima koji važe i u Evropskoj uniji. Kvalitet im je imperativ celokupne proizvodnje, naglašava Laslo. Ceo proces je veoma složen, svaka karika u lancu je jednako važna, od odgoja roditelja, eksploatacije roditeljskih jata i inkubiranja priplodnih jaja, odnosno isporuke jednodnevnih pilića. Sa ponosom ističe da na njihovoj farmi rade obučeni, kvalifikovani radnici, a pohvalio je i kompletan menadžerski tim, koji je odlično uigran. Osim što je kontrolisana, proizvodnja u modernoj inkubatorskoj stanici „Agroproduktu Šinković“ je automatizovana i digitalizovana. U objektima su instalirani sofisticirani senzori, zahvaljujući kojima precizno mogu da isprate sve ambijentalne uslove, uz mogućnost blagovremene korekcije parametara. Zahvaljujući tome, maksimizirali su proizvodnju i učinili je efikasnijom.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Bez izvoza jaja i mesa mnogima preti zatvaranje

„Agroprodukt –Šinković“ iz Bečeja, godišnje proizvede više od 9 miliona jednodnevnih pilića, a s obzirom na to da su im kapaciteti 16 miliona godišnje, imaju mogućnosti da u kratkom roku povećaju kapacitete. Mogućnosti imaju, kaže Laslo, ali hoće li povećavati obim proizvodnje zavisiće od potreba tržišta, koje je nepredvidivo. Niko nije mogao da predvidi ni poremećaj na globalnom tržištu, koji je zadesio i proizvođače mesa, usled pandemije koronavirusa, ali, njihova farma, u protekle dve godine, kako ističe Šinković, nije pretrpela veće gubitke. Domaći živinari su svesni činjenice da je naše tržište liberalizovano, ali smatraju da bi država, što hitnije trebala da interveniše, kako bi spasila, ionako desetkovane živinarske farme. Kako ističe, u više navrata su razgovarali sa predstavnicima Uprave za veterinu, i dobili obećanje da će se iznači modaliteti da put Evropske unije krenu kamioni sa domaćim pilećim mesom.

PROČITAJTE I...  Maslačak u ishrani kokošaka: Jača imunitet, a pilići brže rastu

Proizvođači hrane čuvari socijalnog mira u državi

Laslo navodi da su imali poslovne ponude iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a atraktivno im je i višemilionsko kinesko tržište. Dok ne budu dobili zeleno svetlo za izvoz, porodične farme, poput ove u Bečeju, poslovaće na pozitivnoj nuli, i biće, kako ističe Laslo, čuvari socijalnog mira u državi. Poslednjih godina domaći živinari su imali minimalne korekcije proizvođačkih cena, i trudili su se da održe korektne poslovne odnose sa klaničarima i drugim učesnicima u lancu proizvodnje.

1120x180px

Priznanja i nagrade motivacija za dalje uspehe

U okviru ove savremene živinarske farme, na tri različite lokacije, porodica Šinković je izgradila 12 objekata, imaju i mešaonu stočne hrane po HACCP standardima, a taj trend kontinuiranog ulaganja u osavremenjavanje proizvodnje će nastaviti i u godinama koje slede. Uspesi konkurenata ih, kako uz osmeh ističe Laslo, motivišu, jer je takmičarski duh u kompaniji razvijen od samog osnivanja, a priznanja i nagrade, koje krase njihovu kancelariju, ih na to i obavezuju. Ove godine su dobitnici sertifikata za zavidan rezultat – 157,7 pileta po jednoj kokoški, a cilj im je da obore i postojeće rekorde konkurentskih farmi, od 160 komada po kokoški, što, kako uz osmeh zaključuje naš sagovornik, uz stručan kadar i uigran menadžment, neće biti teško postići.

PROČITAJTE I...  Raznovrsna organska proizvodnja na Čeneju

Sagovornik: Laslo Šinković, Bečej

Adama Soratel 1120x1080
Prethodni tekstReč stručnjaka: NOVA REŠENJA u proizvodnji KUKURUZA
Sledeći tekstPosao u banci zamenila uzgojem cveća i otkrila životni poziv

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime