Velika neizvesnost cena đubriva

0
511
mineralno djubrivo 2
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru
Nagli skok cena đubriva na globalnom nivou iznenadio je sve. Iako strani analitičari predviđaju dalji rast cena, teško je predvideti šta će se dešavati, kazao je za Politiku Stanko Popović, vlasnik Eliksir grupe, vodećeg domaćeg proizvođača mineralnih đubriva.
Podsetimo, protekle sedmice kao grom iz vedra neba evropske berze zabeležile su iznenadan rast azotnih đubriva kao posledicu, ponovnog poskupljenja gasa. Ovakva situacija sa cenama vladala je i u nemačkim uvoznim lukama, kao i u Americi preneo je specijalizovani portal „Agrarhojt”.
Kako Popović navodi, cene su počele iznenada da rastu. Urea je poskupela sa 250 na 370 eur po toni, kaže Popović. Prema njegovim rečima, od početka godine đubrivo je drastično pojefitnilo, da bi sada drastično skočilo. U egipatskim fabrikama je naređeno da se smanji proizvodnja jer nemaju dovoljno gasa, a zbog visokim temperatura troše mnogo struje na rad klima uređaja.
Popović objašnjava da s jedne strane je smanjena proizvodnja, a da sa druge strane kupci su čekali sa nabavkom, računajući da će cene još da padaju. Sada su svi počeli da kupuju i sve to može da uzrokuje dalji rast cena đubriva. Međutim, postoji mogućnost i da se za dve nedelje cene vrate na niži nivo, kaže Popović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz novembra 2022. mineralna đubriva u Srbiji su za godinu dana bila poskupela čak 126 odsto.

Adama Maganic 1120x180
Prethodni tekstSaveti za uzgoj i kosidbu MATIČNJAKA iskusnog uzgajivača
Sledeći tekstSrpski malinari: Na granici smo bankrota, a nadležni guraju problem „pod tepih“

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime