Bobičasto voće ARONIJA: Donosi zdravlje i solidnu zaradu kada se prerađuje

0
948
aronija bobice
Foto: Pixabay

U poslednjih nekoliko godina aronija privlači sve veću pažnju, što zbog lekovitih svojstava kojima obiluje, što zbog lakoće uzgajanja. Ova čudesna biljka bogomdana je antioksidantima, jača imuni sistem i umanjuje rizik od pojave mnogih bolesti. Jedna čašica soka od aronije, dnevno, predstavlja pravu vitaminski injekciju za organizam.

Spyrale Adama 1120x1080

Plodovi aronije mogu jako dugo da stoje na grmu, a da se ne pokvare. Kažu da su severnoamerički Indijanci sušene bobice koristili u ishrani tokom zime i kao lek protiv stomačnih problema. Tokom leta sušili su list i koru aronije i pravili čaj.

Važno je istaći da sadnice aronije koje treba kupovati moraju biti bezvirusne i sertifikovane. Mi smo prisustvovali vađenju već naručenih sadnica koje spremno čekaju kupce. Pred sezonu sadnje postojala je bojazan da interesovanje neće biti dovoljno veliko, međutim kako sada stvari stoje, na tržištu jedva stižu da isporuče sadnice.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Nedavno je jedan čovek iz okoline Paraćina podigao zasad aronije na blizu 3 hektara. U njegovom kraju organizovanog otkupa još uvek nema, te je uložio u opremu. Aroniju flašira, a od lišća pravi čaj. Otkupna cena prošle godine kretala se oko jednog evra po kilogramu. Proizvodnja i prerada aronije ima budućnost – kupaca ima, jer znaju za njenu lekovitost. Njegov savet je da se voćari više okrenu proizvodnji sokova, džemova i čajeva koji su veoma traženi, a prizvodnja isplativa.

PROČITAJTE I...  Borovnica u saksiji i isplativost

Evropsko tržište je uglavno pokriveno aronijom iz Poljske i Nemačke, ali aronija iz Srbije je pronašla svoj put do zemalja u okruženju Makedonije, Bugarske, Rumunije, Albanije, Crne gore, i Bosne.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Najbolja gustina sadnje u voćnjacima je 3 puta 1,5 m, i tada se posadi 2.200 biljaka po hektaru.  Aronija je veoma otporna kako na sušu tako i na niske temperature i mraz, pa su jesenji dani pogodni za sadnju.

Aronija u 6 godini stiže u punu rodnost, kada daje 6-7 kilograma po biljci. U drugoj godini već stižu prvi plodovi, ali je količina zanemarljiva. Neretko može da se dogodi da sve iznenadi i rodi više od očekivanog, doduše ne u šestoj, već u trećoj godini.

 

Prethodni tekstERVINIJA U ZASADU DUNJA: Šta raditi ako je uzela maha?
Sledeći tekstAktuelno stanje pšenice u Južnom Banatu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime