Analiza zemlje u bašti može da bude neisplativa i komplikovana investicija za baštovane. Međutim, postoji način da sami proverite da li se zemlja „zakiselila“ ili ne, što će vam omogućiti da svake godine znate gde i šta možete da posadite. To će vam obezbediti bujniju baštu, zdravije biljke i bogatiju berbu.
Bez obzira da li ste početnik u baštovanstvu ili iskusan baštovan, jako je važno znati kakav je kvalitet zemljišta u bašti. Analiza zemljišta je vrlo korisna, jer je detaljna i uključuje predloge šta je potrebno dodati u zemlju. Međutim, te analize su skupe, ne isplate se na male površine.
Ukoliko nemate vremena ili novca, možete da razmislite da sami testirate pH tla. Metoda je veoma jednostavna, a mi vam u nastavku donosimo detaljno uputstvo sa Offthegridnews.
Potreban materijal:
– Dve staklene posude (tegle),
– Šoljica,
– Sirće,
– Voda,
– Soda bikarbona,
Korak 1:
Uzmite ¼ šoljice zemlje iz vaše bašte i stavite u teglu.
Korak 2:
Dodajte pola šoljice sirćeta. Ukoliko sirće počne da peni – zemljište je alkalno. Ako ne peni, idemo na korak 3.
Korak 3:
Uzmite još jedan uzorak zemlje (isto ¼ šoljice) i stavite u drugu teglu.
Korak 4:
Dodajte pola šoljice vode i promešajte (promućkajte). Zatim dodajte pola šoljice sode bikarbone. Ukoliko smesa počne da peni – tlo je kiselo. Ukoliko zemlja nije reagovala na sirće i sodu bikarbonu, tlo je pH uravnoteženo.
Zavisno od toga šta sadite, možda ćete morati da intervenišete kako biste doveli kiselost zemlje u ravnotežu. Ako je tlo kiselo, dodajte kreč. Kalcifikacija zemljišta je mera koja malo košta, a mnogo vredi. Ako je tlo alkalno, dodaje se sumpor. Treba znati da rezultati nisu trajni, jer je bašta živ organizam i svašta se u njoj dešava. Naravno, možete i da ne dirate baštu, već da prilagodite sadnju biljaka vrsti zemlje.
Povrće koje voli alkalno zemljište je: špargla, cvekla, kupus, karfiol, celer.
Biljke koje vole blago kiselo zemljište su: kupina, borovnica, citrusi, brusnica, ribizla, peršun, paprika, krompir, rotkvica, rabarbara, jagoda.
Biljke koje vole pH uravnoteženo tlo, ali podnose blago kiselo tlo su: jabuka, grašak, brokoli, šargarepa, kukuruz, krastavac, grožđe, kelj, zelena salata, dinja, luk, breskva, spanać, paradajz.