Povrtarstvo na hidroponiji: Prinos 55kg paradajza po jednom kvadratu!

0
1754
paradajz hidroponija

Samo primena novih tehnologija u poljoprivredi može da donese produktivan i profitabilan rod, a dobar primer je povrtarska proizvodnja na hidroponiji. Da bi savremena tehnologija mogla da se primeni neophodno je veliko znanje i veštine, i u tom slučaju uspeh neće izostati.

Adama Asorbital 1120x180

U plastenicima Laze Đukića iz Gospođinaca, jednog od najvećih povrtara u celoj zemlji, primena novih tehnologija pokazuje da je moguće ostvariti prinos paradajza od 45- 55 kilograma po jednom metru kvadratnom. Ovde je reč o celogodišnjoj proizvodnji sa grejanjem, što je prava retkost kod većine proizvođača. Pored paradajza, u plastenicima se gaje i paprika kao i krastavac, a specifičnost proizvodnje ogleda se u tome što se povrće gaji u hidroponskim uslovima.

U plasteniku sve je strogo kompijuterski kontrolisano, od temperature vazduha, relativne vlažnosti vazduha, prihrane, sunčeve svetlosti i svih drugih mikloklimatskih elemenata koji omogućavaju postizanje maksimuma u prinosu, kvalitetu i biološkoj vrednosti paradajza.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

paradajz hidroponija1

Hidroponski uzgoj povrća – smanjena upotreba pesticida

Osim paradajza, na hidroponiji se mogu sa podjednakim uspehom gajiti i druge kulture. Jedna od glavnih prednosti pored višeg prinosa jeste i smanjena upotreba pesticida u proizvodnji.

PROČITAJTE I...  Zbog niske cene proizvođači iz Leskovca poklanjaju paradajz

Važno je napomenuti da se kod proizvodnje paradajza na zemljištu ostvaruju znatno niži niži prinosi u odnosu na hidroponiju, i oni se kreću od 5- 15 kg/m2. Zadatak povrtara koji se odluče za hidroponski način uzgajanja je da održe dobre fizičke i hemijske osobine zemljišta.

1120x180px

Prednost ovakvog uzgoja ogleda se u tome što ovaj povrtar počinje berbu paradajza među prvima u Srbiji, a samim tim postiže i znatno bolju cenu na tržištu.

Paradajz iz  plastenika u Gospođincima je odličnog kvaliteta i njegova svojstva su takva upravo iz razloga stroge kontrole u zaštićenom prostoru, gde je samim tim i smanjena upotreba pesticida.

Adama Soratel 1120x1080

paradajz

Kod hidroponskog uzgoja povrća svaka biljka nalazi se na svom supstratu iz kojeg dobija neophodna hraniva. Još jedan od prednosti ogleda se u tome što nema smene rodnih i nerodnih godina.

Na ovaj način može da se proizvodi i rasad, a baš tako se bave proizvodnjom rasada duvana u selu Varna.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Svi rezultati koji se postižu u ovom plasteniku, mogu da posluže kao primer poljoprivrednicima, koji žele da nauče, unaprede proizvodnju i podignu prinos, a samim tim i zaradu. Oni će se uveriti da je moguće da iste ove prinose ostvaruju i na svojim imanjima, a osnovini preduslov za to je znanje.

Prethodni tekstUhapšeni kradljivci suncokreta iz Alibunara
Sledeći tekstPoljoprivredne penzije: Otpis dela duga za doprinose deo rešenja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime