Smernice za ČUVANJE (SKLADIŠTENJE) KROMPIRA

0
277
krompir
Foto: Vertigo produkcija

Za očuvanje kvaliteta krompira duži vremenski period najviše treba obratiti na temperaturu, vlažnost i svetlost.  Zašto dolazi do gubitaka tokom skladištenja i kako ih smanjiti saznaćete u narednim redovima.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Krtola krompira je živ organizam, a do gubitaka tokom skladištenja dolazi usled promene u hemijskom sastavu (donosa skroba i šećera), klijanja, gubitka vode, oštećenja usled bolesti ili ekstremnih temperatura…

Uslovi za skladištenje krompira

Tokom disanja, krtola troši kiseonik iz okolnog vazduha i u tom procesu se oslobađa toplota, ugljen dioksid i voda. Ako je reč o nedozrelim krtolama, treba znati da se oslobađa više toplote neko kada se radi o zrelim krtolama krompira. Ovaj višak toplote mora da se ukloni, a to se radi uduvavanjem svežeg vazduha putem ventilacije i sistema glavnih kanala.

Adama Sultan 1120x180

Kako bi se krompir skladištio duži vremenski period sa minimalnim gubicima moraju da budu zadovoljene biološke potrebe.

Temperatura u skladištu zavisi od namene krompira:
– za semenski krompir, to je od 2 do 5 stepeni Celzijusovih,
– za konzumni krompir je od 5 do 7 stepeni Celzijusovih,
– za čips 7-10 stepeni Celzijusovih i
– za krompir za pomfrit 6-8 stepeni Celzijusovih.

galenika psenica LG 1120x185px

Krompir mora da se čuva u mračnoj prostoriji, odnosno, skladištu bez prisustva svetlosti. U suprotnom krompir pozeleni. Međutim, važno je znati da je izuzetak iz ovog pravila semenski krompir. Njemu ne smeta svetlost.

PROČITAJTE I...  Zašto KROMPIR POZELENI i da li može da se jede?

Relativna vlažnost vazduha prilikom čuvanja krompira u skladištu treba da bude 95%

Infinito Bayer 1120x180 V01

Referenca: PSSS, Boban Stanković, dipl.inž.polj.

Prethodni tekstDve decenije iskustva u tovu junadi: Telad sve sitnija, a sve skuplja
Sledeći tekstOnline kupovina POLOVNIH poljoprivrednih mašina iz inostranstva dostupna i kod nas

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime