Antun Šmicer, meštatin sela Bački Monoštor, počeo je da pravi kulen od divljači pre nekih desetak godina. U tom poslu pomagale su mu ćerke. Kako kaže, u početku je pravio samo za porodicu, a onda su i komšije počele da potražuju proizvode od divljači i glas se brzo raširio. Kako kaže naš sagovornik, u izradi kulena se koristi potpuno ekološki čisto meso.
Bački Monoštor – adresa za gurmane
Bački Monoštor, mesto u opštini Sombor, okruženo je šumama UNESCO Rezervata Biosfere „Bačko Podunavlje“, Specijalnog Rezervata Prirode „Gornje Podunavlje“, te rekom Dunav, njenim brojnim rukavcima, Velikim Bačkim Kanalom i Kanalom Dunav-Tisa-Dunav – ili, kako meštani kažu, nalaze se na 7 Dunava i do njih se može doći jedino preko vode.
Da se u Vojvodini dobro jede, to se nadaleko zna. Ali će vam baš u ovom bačkom selu reći da ćete kod njih probati najbolji riblji paprikaš, najbolji kulen od jelenskog mesa, najbolju mariniranu domaću sardinu i da se ovde pravi najbolja mlevena začinska paprika.
„Ovo vam je kulen od mešavine jelenskog mesa i domaće svinje. Kulen je zdrav, ekološki čist, prirodan kompletno. U Bačkom monoštoru imamo klanicu, pošto smo mi u somborskom, šumskom gazdinstvu na samom vrhu jelenske divljači u celoj zemlji. Ovo je čisto meso iz prirode, bez koncentrata, tako da je jako zdravo“-kaže Antun.
Najzdraviji kulen
Mnogi se pitaju kako teče proces proizvodnje proizvoda od divljači, a Antun nam je otkrio tajnu koju možete pogledati u videu, a koja je posebno vezana za monoštorsku papriku, koja je samo jedna od znamenitosti ovog sela.
Nekada davno ovo je područje bilo carsko lovište. Duga tradicija neraskidivih veza lokalnog stanovništva i prirode obezbedila mu je mesto u svetskoj prirodnoj baštini, te danas sa ponosom nosi naziv Specijalni Rezervat Prirode „Gornje Podunavlje“.
Osim bogate prirode, ovo selo je bogato i kulturnom tradicijom i turističkim ponudama, a kako meštani, a bogami i turisti kažu, iz Monoštora nećete otići ni žedni ni gladni.
Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.
Sagovornik: Antun Šmicer, proizvođač kulena od divljači.