Kako se pravi KULEN OD DIVLJAČI

0
79

Antun Šmicer, meštatin sela Bački Monoštor, počeo je da pravi kulen od divljači pre nekih desetak godina. U tom poslu pomagale su mu ćerke. Kako kaže, u početku je pravio samo za porodicu, a onda su i komšije počele da potražuju proizvode od divljači i glas se brzo raširio. Kako kaže naš sagovornik, u izradi kulena se koristi potpuno ekološki čisto meso.

Adama Maganic 1120x180

Bački Monoštor – adresa za gurmane

Bački Monoštor, mesto u opštini Sombor, okruženo je šumama UNESCO Rezervata Biosfere „Bačko Podunavlje“, Specijalnog Rezervata Prirode „Gornje Podunavlje“, te rekom Dunav, njenim brojnim rukavcima, Velikim Bačkim Kanalom i Kanalom Dunav-Tisa-Dunav – ili, kako meštani kažu, nalaze se na 7 Dunava i do njih se može doći jedino preko vode.

Da se u Vojvodini dobro jede, to se nadaleko zna. Ali će vam baš u ovom bačkom selu reći da ćete kod njih probati najbolji riblji paprikaš, najbolji kulen od jelenskog mesa, najbolju mariniranu domaću sardinu i da se ovde pravi najbolja mlevena začinska paprika.

Paradajz 1120x180

„Ovo vam je kulen od mešavine jelenskog mesa i domaće svinje. Kulen je zdrav, ekološki čist, prirodan kompletno. U Bačkom monoštoru imamo klanicu, pošto smo mi u somborskom, šumskom gazdinstvu na samom vrhu jelenske divljači u celoj zemlji. Ovo je čisto meso iz prirode, bez koncentrata, tako da je jako zdravo“-kaže Antun.

PROČITAJTE I...  Lemeški kulen i mala gazdinstva motor razvoja sela

Najzdraviji kulen

Mnogi se pitaju kako teče proces proizvodnje proizvoda od divljači, a Antun nam je otkrio tajnu koju možete pogledati u videu, a koja je posebno vezana za monoštorsku papriku, koja je samo jedna od znamenitosti ovog sela.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Nekada davno ovo je područje bilo carsko lovište. Duga tradicija neraskidivih veza lokalnog stanovništva i prirode obezbedila mu je mesto u svetskoj prirodnoj baštini, te danas sa ponosom nosi naziv Specijalni Rezervat Prirode „Gornje Podunavlje“.

Osim bogate prirode, ovo selo je bogato i kulturnom tradicijom i turističkim ponudama, a kako meštani, a bogami i turisti kažu, iz Monoštora nećete otići ni žedni ni gladni.

Krompir 1120x180

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Antun Šmicer, proizvođač kulena od divljači.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstProlećni saveti: Pomozite usevima da budu jaki i zdravi na prirodan i ekonomičan način
Sledeći tekstDomaća pamet: Od sad je moguće sušenje i smrznutih šljiva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime