Prva Begečka šargarepa

0
155

U kako ga zovu „selu šargarepe“ Begeču počela je da se vadi prva ovogodišnja, mlada šargarepa. Zaštićena geografskim poreklom proizvod iz ovih krajeva daleko je čuven kako u našoj zemlji tako i u regionu. Prvi koji je ove godine počeo sa vađenjem ove narandžaste povrtne poslastice je Dragan Vidović iz Futoga. Na međi Futoga i Begeča ovaj mladi povrtar ima na oko 15 hektara povrća, zatim zbog plodoreda i soje, kukuruza. Ipak kako kaže primat daje šargarepi i krompiru.

Prva begecka sargarepa 01

Porodica Vidović decenijama se bavi povrtarstvom, mlađi naraštaji pospešili su proizvodnju i digli je danas na zavidni nivo. Kupljena je i nova mehanizacija, vadilica za šargarepu , koja, kako kaže naš domaćin menja i do 100 radnika, ali ipak ništa bez marljivih ljudskih ruku. Na imanju ima oko 6 prijavljenih radnika za koje ima posla tokom cele godine

Žarko Ilin profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, alfa i omega po znanju povrtarskih kultura kaže da se mogu očekivati rekordni prinosi mrkve tokom cele godine.Prva Begecka sargarepa 04

PROČITAJTE I...  ZZ Begečki povtari od 1927 okuplja povrtare, koji uspešno proizvode šargarepu

On dodaje da je ova godina donela idealne uslove, dovoljno vlage početkom godine te je uspešno uražena osnovna obrada i stvoreni uslovi za optimalni snop, dobro ukorenjavanje i na kraju kvalitetan koren mrkve.

Proizvodnja komzumne šargarepe

Proizvođači šargarepe iz Begeča usredsredili su se isključivo na proizvodnju konzumne šargarepe. Prosečni prinosi koji se postižu kreću se od 40 do 50 tona po hektaru, a u dobrim godinama i do 70 tona. Godišnje kaže Dragan navadi se i do 400 tona.

Prva Begecka sargarepa 03

Iako su proizvođači ovog kraja maksimalno iskoristili pogodnosti i klime i zemljišta za uzgoj šargarepe, proizvodnja ovog povrća je kaže Dragan i uz svu neophodnu mehanizaciju, dosta zahtevna, pre svega, zbog velikih ulaganja u mehanizaciju i sisteme za navodnjavanje “kap po kap”.

Biti član zadruge, Begečki povrtari, pokazalo se do sada, da ima svoje prednosti i u proizvodnji i u plasmanu proizvoda-kaže naš sagovornik.

Dobra zemlja, klima i marljivost, sve je iskorišćeno u Begeču – „Selu šargarepe“ , te pored naše zemlje ovo povrće ima već utabane staze za plasman na stranom tržištu.

PROČITAJTE I...  Kako je šargarepa podnela sušu

Prethodni tekstPoljoprivrednici odbili dalje razgovore dok se ne realizuju prošlogodišnja obećanja
Sledeći tekstAfrička kuga svinja u okolini Bajine Bašte

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime