ZZ Begečki povtari od 1927 okuplja povrtare, koji uspešno proizvode šargarepu

0
297

Bogata šećerima i vitaminima mlada begečka šargarepa, kažu jedinstvena je na tržištu. Na ponos begečkih povrtara više od 70 posto ovog povrća završi na stranom tržištu. U Begeču, malom mestu nadomak Novog Sada od 1927 zadruga “Begečki povrtari” u kontinuitetu okuplja oko tridesetak poljoprivrednih proizvođača.

ZZ Begecki povtari od 1927 okuplja POVRTARE, koji uspesno proizvode SARGAREPU 06

Zaštićeno geografsko poreklo

Na više od 600 hektara, 90 odsto su kasne šargarepe koje se proizvode tokom jula, međutim veoma tražena je I mlada koja dolazi sa prvim danima juna. Od 2017 godine begečka šargarepa ima zaštićeno geografsko poreklo a sertifikacija je obezbeđena gradskim budžetom, kaže Goran Zec, direktor zadruge „Begečki povrtari“.

Iako zemljište pogodno za uzgoj šargarepe prelazi među Begeća i okolna mesta u kojima se gaji ovo kvalitetno povrće imaju dekleraciju sa zaštićenim geografskim poreklom.

ZZ Begecki povtari od 1927 okuplja POVRTARE, koji uspesno proizvode SARGAREPU 03

Najranija spominjanja Begečke šargarepe, odnosno tradicije gajenja šargarepe u Begeču potiču iz ranog XX veka. Danas su razmere te proizvodnje tolike da se samo u Begeču tokom jedne godine proizvode više šargarepe nego na čitavoj teritoriji neke susedne zemlje.

PROČITAJTE I...  Kako je šargarepa podnela sušu

Svoje izvanredne rezultate Begečka šargarepa ne duguje samo povoljnim prirodnim uslovima, već vrednim i pre svega inovativnim povrtarima koji je uzgajaju.

U Begeču se šargarepa proizvodi kao da je ratarska kultura, a ne povrće, pa se tamo mogu videti nepregledne, svetlozelene njive sa kojih se šargarepom snabdeva dobar deo naše, ali i drugih zemalja. Ono što odvaja begečku šargarepu od drugih je dužina od 15 do 20 cm, debljina do 30 mm, hrskav ukus. I bogatstvo šećerima i beta karotenom.

ZZ Begecki povtari od 1927 okuplja POVRTARE, koji uspesno proizvode SARGAREPU 02

70 posto Begečke šargarepe se izvozi

Pre nekoliko decenija Srbija je uvozila šargarepu tokom maja, juna, pa i do polovine jula. Na ponos zadrugara iz Begeča sada ove zdrave namirnice ima ne samo za ishranu celokupnog stanovnistva naše zemlje, već se 70 posto i izveze na tržište Rusije, Bugarske, i na tržišta susednih zemalja.

Nekada udruženi sa zajedničkom mehanizacijom, danas u potpunosti osnaženi da deluju samostalno. Ova zemljoradnička zadruga koja u kontinuitetu radi i danas, prva je na Balkanu po proizvodnji šargarepe, a u Evropi među prvima.

PROČITAJTE I...  Kada je pravo vreme za vađenje šargarepe?

Novi Sad je jedinstven po tome što čak tri poljoprivredna proizvoda imaju zaštićeno geografsko poreklo, to su futoški kupus, fruškogorski lipov med i begečka šargarepa. Begečani samo na godišnjem nivou proizvedu preko 30000 tona ove zdrave namirnice.

Prethodni tekstŽene u agraru, uzgoj šljive Stenlej na Fruškoj gori
Sledeći tekstProizvodnja i BERBA KRASTAVACA u Gospođincima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime