ISHRANA OVACA i važne smernice koje morate znati

0
18540
Agrosaveti - Ovčarstvo u Srbiji 01

Ishrana ovaca – najveći troškovi

Ako ekonomski sagledamo jednu stočarsku proizvodnju, onda je ishrana segment koji pravi i najveće troškove. Troškovi lečenja, troškovi smeštaja, oplemenjivanja, reprodukcije, svi oni zajedno ne čine takav zbir, kakav imaju troškovi ishrane. Kaže docent Mirko Ivković sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. I samo mala istupanja i promene mogu uticati na to da li neka farma posluje uspešno ili ne. Osim toga, što je takođe veoma važno, način ishrane ovaca apsolutno utiče i na njihovo zdravlje. A samim tim i na njihovu produktivnost.

Adama Maganic 1120x180

“Nije dovoljno samo uvesti novi genetski materijal. Životinje ne mogu sad na magičan način iz ničega stvoriti nešto. Onoliko koliko nam ona daje, i mi njoj moramo dati. Ovca koja daje jedno jagnje, traži manje od ovce koja daje 3 jagnjeta, ili jagnje koje prirasta 100gr dnevno ne traži isto kao ono koje napreduje 300-400 gr dnevno,” – kaže doc. Mirko Ivković.

Ispaša važan segment svake kalkulacije

Veoma važan segment u ovčarstvu svakako je ispaša. Ona čini značajnu ekonomsku uštedu svim ovčarima koji napasaju svoje ovce. Ona je nezamenjiva u tom delu priče o ishrani. Međutim, koliko će ona biti kvalitetno iskorišćena zavisi i od rase koju držite. Neke, kao što je to npr. cigaja, sjenička pramenka ili neka druga autohtona rasa, veoma dobro znaju da iskoriste pašu. Čak i onu manje kvalitetnu, jer mogu dosta da se kreću i da traže ono što im odgovara. Dok, recimo il de frans koji ide na pašu, može da pređe manje kilometara i iziskuje da ta ledina bude daleko kvalitetnija. Tačnije da im kvalitetno bilje bude dostupnije.

MPS baneri II

Agrosaveti - Nemačka crnoglava ovca 05Međutim, i kada su ovce na ispaši morate biti veoma pažljivi kako ne bi došlo do prejedanja. Pogotovo onda kada ovca naiđe na nešto što joj se posebno dopada, kao što je to npr. prosuto žito.

PROČITAJTE I...  Stočarska proizvodnja u selu Veliki Borak

“Pri susretu sa nekim hranivima, životinja se trudi da pojede što više. Tako npr. kada ovce naiđu na strnjištu, na recimo prosuto žito, to za njih može biti veoma opasno. Jednostavno neće umeti da stanu, doćiće do prejednja, do naduna, ili do acidoze. Tačnije do različitih digestivnih problema. A to može dovesti i do smrti životinje. Isto tako sveža lucerka može biti veoma opasna. Može dovesti do penušavog naduna.” – upozorava doc. Ivković.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ishrana i period u kojem se ovce nalazi

Kada pričamo o ishrani ovaca, najvažnije je pričati o periodu godine u kojoj se ovce nalaze. Odnosno njenim potrebama. Dakle, ishrana mora biti prilagođena onome što ta životinja u datom trenutku daje. U onom periodu godine kada ona i nema neki poseban zadatak, tada treba zadovoljiti njene uzdržne potrebe. Međutim, onda kada ovca obavlja posebno važne zadatke, tada se ishrani mora posvetiti daleko više pažnje. I to veoma dobro znaju profesionalni ovčari. Osim perioda godine, važno je znati da ovca koja daje jedno jagnje ima jednu vrstu potreba, u odnosu na ovcu koja daje 2-3 jagnjeta godišnje.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca romanovske rase u Begeču

Agrosaveti - Uzgoj ovaca virtemberg 01“Ovce na kraju bremenitosti imaju smanjenu zapreminu digestivnog trakta. Jagnje i materica koji se šire, potiskuju organe digestivnog trakta i tada ovca jednostavno ne može da jede onoliko koliko bi jela inače. Sa druge strane u istom periodu zbog brzog rasta većeg broja plodova koje nosi, imaju veće potrebe u hranljivim materijama. To jagnje raste, treba da mu se razvijaju kosti i mišići. Iz tog razloga ovce se nalaze u nezgodnoj situaciji, malo jedu, a puno daju. Zato tada ovcama morate obezbediti kvalitetnu ishranu, da one pomoću manje količine hrane, mogu da zadovolje te velike potrebe.”

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Da bi u tome uspeo proizvođač mora da zna koje mu se ovce nalaze u spomenutoj fazi, kako bi im omogućio poseban režim ishrane. U suprotnom, može doći do graviditetne toksemija koja može biti veoma ozbiljna po samo grlo i koja ostavlja trajne posledice, ističe naš sagovornik.

Agrosaveti - Farma Ile de France ovaca u Kaću 01Ishrana tokom laktacije

Druga faza u kojoj treba obratiti pažnju na ishranu jeste početak laktacije. Tada i količina i kvalitet hranljivih materija mora biti povećan. To se posebno odnosi bukvalno na sam početak laktacije, odmah nakon jagnjenja.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

“Ishrana ovaca u laktaciji treba biti prilagođena tome koliko mleka ovca treba da da. Ako ovca ima više jagnjadi koja intenzivno napreduju, treba im mnogo jača ishrana. Naravno, takva ishrana je potrebna i ovcama na muži. Dakle, i kvalitet i količina hrane mora biti povećana. Ukoliko to ne uradimo, ovca će biti iscrpljena, potrošiće svoje telesne rezerve, završiće laktaciju u lošoj kondiciji i neće moći tako brzo ponovo ostati sjagnjena,”  – kaže doc. Ivković.

PROČITAJTE I...  Država stimuliše ovčarstvo

Još jedan period je veoma važan, a to je kada su ovce pred pripust. Tada je važno da organizam prepozna da ima dovoljno hranljivih materija, kako bi ovulacija bila intenzivnija. I kako bi na kraju imali više jagnjadi, ističe docent Ivković. Dodaje i da se radi o jednom kraćem periodu pojačane ishrane u kom ne treba preterivati i koji ne treba predugo da traje.

BTZ 1120x180px

Prethodni tekstOmogućena elektronska prijava u Centralni registar objekata
Sledeći tekstObuke poljoprivrednika za primenu savremenih tehnologija

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime