Uzgoj konja u selu Babušinac

0
599
Agrosaveti - Konjarstvo 01
Timac AGRO

Za Radišu Filipovića iz sela Bubušinac, nadomak Požarevca može se reći da je čitav život u sedlu. Ljubav i naklonost prema konjima iz dečačkih dana, u kasnijim godinama samo je postajala jača i zadržala se do današnjih dana. Govoreći o svom prvom susretu sa tim plemenitim životinjama, Radiša napominje da ni njemu ni njegovoj supruzi Ljiljani, konjarstvo nije hobi već način života.

Merpan-80-WDG-1038x172

Konjarstvo kao način života

Uz radne konje koji su im bili od velike pomoći u radu na poljima, imali su Filipovići i konje koji su statirali u brojnim domaćim filmskim spektaklima, što je u to vreme bilo i dobro plaćeno.

Agrosaveti - Konjarstvo 07

Ljubav prema konjima nije prestajala ni u godinama kada je kao autoprevoznik radio i živeo u Austriji. Zbog prirode posla imao je prilike da poseti najuzornije ergele širom sveta, a stečena iskustva primenio je i u svojoj odgajivačnici u rodnom Bubušincu. Kaže da poznaje mnogo konjušara koji su vremenom postali zaljubljenici u konje ali da on spada u red onih kojima je ta ljubav bila neizbežna jer mu je utkana u genetski kod.

Delan Pro 1068x177px

Lipicaneri – oličenje lepote

Držao je, kaže Filipović, i konje galopere ali, od kada su mu lipicaneri „ukrali srce“, svoj životni i radni prostor oplemenio je tom elegantnom, ponosnom, karakternom i cenjenom rasom konja. Kaže da su i supruga i on uspeli da ostvare neverbalnu komunikaciju sa svojim ljubimcima i da je ta ljubav uzajamna od prvog dana.

PROČITAJTE I...  Uzgoj konja – biznis koji u Srbiji može da bude isplativ

Agrosaveti - Konjarstvo 06

Radiša, koji je 70-tih godina iz tadašnje Jugoslavije, otišao trbuhom za kruhom u Austriju, gde je, pored ostalog bio i jedan od osnivača dijaspore u Beču, negovao je i u tim danima svoju ljubav prema konjičkom sportu i bio je čest posetilac hipodroma. Zanesen gracioznošću jedne od najpoznatijih rasa – lipicanerima odlučio je da se „potkuje znanjem“ o svim neophodnim detaljima za njihov uspešan uzgoj.

Nimrod-1038x172

Važno je „potkovati“ se znanjem o uzgoju lipicanera

Konjarstvo je isuviše kompleksno da bi se u njegove tajne moglo preko noći pronići. Meseci pa i godine su potrebne da biste uspeli da spoznate kako da od tih životinja izvučete njihov maksimum.

Agrosaveti - Konjarstvo 03

Korisne savete i smernice u radu proteklih godina, Radiša i njegova supruga dobijali su i od stručnog saradnika Poljoprivredne stručne službe u Požarevcu, diplomiranog inženjera za stočarstvo, Daneta Hrkalovića, takođe velikog zaljubljenika ali i poznavaoca prilika u domaćem konjarstvu. Kako ističe Hrkalović, naša zemlja ima vrhunska grla lipicanera po odgajivačnicama u Vojvodini  i drugim krajevima, ali su ti potencijali, prema njegovom mišljenju, još uvek nedovoljno prepoznati.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja vina u selu Lopušnik

Junaci Montevidea na ergeli Filipovićevih

Radišina supruga, Ljiljana kaže da su lipicaneri na njihovom gazdinstvu kao kućni ljubimci i deo su njihovog života. Raduje je činjenica da su tu ljubav nasledile i najmlađe generacije Filipovića.

Agrosaveti - Konjarstvo 04

Svaka od kobila i pastuva ima prepoznatljivo ime nekog od junaka iz poznatog srpskog filma „Montevideo, Bog te video!“. Kada smo ih obilazili, imali smo priliku da se poigramo sa Tirketom, Blagojem, Mošom i uverili se u njihovu plahovitost ali u isto vreme i pitomost i druželjubivost.

Na njihovoj ergeli raritet miliona vredan

Njihova grla dobitnici su brojnih šampionskih titula i priznanja. Radiša nam je na kraju razgovora otkrio i jednu zanimljivost vezanu za lipicanere. Kako nam je ispričao ovaj domaćin, ždrebad na rođenju budu potpuno crna, kasnije dobijaju sivu boju a u sedmoj godini u potpunosti pobele i počnu da liče na svoje majke.

Agrosaveti - Konjarstvo 02

On poseduje pastuva koji se smatra pravim raritetom. Prema njegovim rečima, od hiljadu takvih pastuva samo jedan ostane tamne boje do kraja života, što se smatra retkom pojavom, i to ga ispunjava dodatnim ponosom što se upravo na njegovoj ergeli rodio jedan takav konj.

PROČITAJTE I...  RUMSKI VAŠAR FEBRUAR 2019.

Radiša i Ljiljana kažu da su zadovoljni postojećim brojem i kvalitetom grla i da nemaju ambicije da povećavaju kapacitete, kako bi svu ljubav i pažnju mogli da poklonili svojim sada već ravnopravnim članovima porodice.

Opširnije pogledati u prilogu.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime